Με μόλις 3,4 ευρώ η χολέρα μπορεί να εξαλειφθεί

Με μόλις 3,4 ευρώ η χολέρα μπορεί να εξαλειφθεί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως αποτελεσματικό αποδείχθηκε ένα φτηνό, από του στόματος, εμβόλιο κατά της χολέρας που χορηγήθηκε δοκιμαστικά στο Μπανγκλαντές.

Η έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 270.000 ενήλικες και παιδιά, από τις φτωχογειτονιές του Μιρπούρ, κοντά στην Ντάκα, ήταν η πρώτη που έδειξε ότι το νέο φαρμακευτικό σκεύασμα ήταν αποτελεσματικό, και μάλιστα σε μια γεωγραφική τοποθεσία, όπου η χολέρα είναι ενδημική, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θεωρούνται εξαιρετικά πολύτιμα για τις υγειονομικές Αρχές που θα μελετήσουν το ενδεχόμενο μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της νόσου. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα εμβολιασμού εναντίον της χολέρας μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα κρούσματα της νόσου και να προαγάγει τον έλεγχό της», υπογραμμίζει μία από τους επιστήμονες που υπογράφουν την έκθεση, η Φιρνταουζί Κάντρι, του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας Ασθενειών του Μπανγκλαντές.

Το εμβόλιο, το οποίο ονομάζεται Shanchol, είναι φτηνό, καθώς οι δύο απαραίτητες δόσεις του κοστίζουν μόλις 3,4 ευρώ, δηλαδή το 1/3 της τιμής του εναλλακτικού σκευάσματος του Dukoral. «Τελικά, ο μοναδικός τρόπος για να ελεγχθεί η ασθένεια είναι το καθαρό νερό και η υγιεινή, κάτι που δεν διαθέτει περίπου το 50% του αναπτυσσόμενου κόσμου, συνολικά δηλαδή, δυόμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι», εξηγεί η Κάντρι. «Ωστόσο, αυτό παραμένει μία πραγματικά δύσκολη πραγματικότητα για τα πιο φτωχά κράτη του κόσμου, όπως και για όσα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο, και τις φυσικές καταστροφές».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η βακτηριακή νόσος προσβάλλει περίπου τρία έως πέντε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και οδηγεί στον θάνατο περίπου 100 έως 120 χιλιάδες ανθρώπους.

Τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούσαν να προστατεύουν τους ταξιδιώτες από τα πλούσια κράτη που επισκέπτονταν περιοχές όπου ενδημούσε η νόσος, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ελέγξουν πραγματικά τις επιδημίες.

Για την έρευνα, το νέο σκεύασμα χορηγήθηκε σε 190.000 ανθρώπους, σε δύο δόσεις, με διαφορά 14 ημερών. Οι μισοί από αυτούς είχαν εγγραφεί και σε μελέτη για την τήρηση κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών και χορήγηση καθαρού πόσιμου νερού).

Αλλοι 80.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν, χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Οπως διαπιστώθηκε, τα ποσοστά χολέρας ήταν κατά 37% χαμηλότερα στην ομάδα των εμβολιασμένων και 45% χαμηλότερα στα μέλη της δεύτερης ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή