ΥΓΕΙΑ

Ενδειξη καρκίνου οι κρεατοελιές στον δεξιό βραχίονα

endeixi-karkinoy-oi-kreatoelies-ston-dexio-vrachiona-2106847

H μέτρηση των σπίλων, των κρεατοελιών, που έχει κάποιος στον δεξιό του βραχίονα μπορεί να αποτελέσει σημαντική ένδειξη του κινδύνου καρκίνου του δέρματος που διατρέχει, αναφέρει νέα μελέτη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Dermatology, διαπιστώνει ότι ο αριθμός των σπίλων στον δεξιό βραχίονα είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης για τον συνολικό αριθμό κρεατοελιών που μπορεί να υπάρχουν σε ολόκληρο το σώμα του. Οσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα, οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου επισημαίνουν ότι οι διαπιστώσεις τους μπορεί να βοηθήσουν τους ειδικούς να αναγνωρίσουν ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι επιστήμονες μελέτησαν 3.594 δίδυμες λευκές γυναίκες, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν επί μία οκταετία. Κάθε άτομο υποβλήθηκε σε μέτρηση των σπίλων σε δεκαεπτά διαφορετικές περιοχές του σώματος. Στη συνέχεια, η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και σε ομάδα τετρακοσίων ανδρών και γυναικών που έπασχαν από μελάνωμα. Ετσι, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν περισσότερες από 11 κρεατοελιές στο δεξί τους χέρι είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν περισσότερους από εκατό σπίλους σε ολόκληρο το σώμα τους, γεγονός που αποτελούσε αξιόπιστο δείκτη του κινδύνου που διέτρεχαν να εμφανίσουν μελάνωμα.

Προηγούμενη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε στην Αυστραλία, υπέδειξε ότι δέκα σπίλοι στα χέρια αντικατοπτρίζουν ενδεκαπλάσιο κίνδυνο για την εμφάνιση του δερματικού καρκίνου. Η Σιμόνε Ριμπέρο, του τμήματος μελετών διδύμων και γενετικής επιδημιολογίας του Κινγκς Κόλετζ, η οποία υπογράφει τη μελέτη, αναφέρει ότι οι διαπιστώσεις των επιστημόνων θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάγνωση και την πρόληψη του δερματικού καρκίνου.