Μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ

Μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους επόμενους μήνες οι χειρούργοι της Κλίβελαντ Κλίνικ θα γίνουν οι πρώτοι στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση μήτρας ώστε ακόμα και γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς το αναπαραγωγικό τους όργανο να μπορούν να εγκυμονήσουν και να αποκτήσουν παιδιά. Ομως, η μεταμόσχευση αυτή θα είναι προσωρινή μέχρι η γυναίκα να αποκτήσει το πολύ δύο παιδιά και στη συνέχεια θα αφαιρείται προκειμένου να μην εξακολουθήσει η χορήγηση φαρμάκων κατά της απόρριψης του μοσχεύματος. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οκτώ γυναίκες.

Ο εμπνευστής του προγράμματος, δρ Ανδρέας Τζάκης, επικεφαλής του τμήματος μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων του Κλίβελαντ Κλίνικ, επισημαίνει ότι «υπάρχουν γυναίκες που δεν θέλουν να υιοθετήσουν ή να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη μητέρα για προσωπικούς, πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους». Και συνεχίζει: «Αυτές οι γυναίκες μπορούν να κατανοήσουν πολύ καλά γιατί εκπονήσαμε τέτοιου είδους πρόγραμμα. Γνωρίζουν τα θετικά της επέμβασης, αλλά και τους κινδύνους, και έχουν πολύ χρόνο να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Δική μας δουλειά είναι να κάνουμε την επέμβαση επιτυχημένη και ασφαλή».

Το αμερικανικό νοσοκομείο θα πραγματοποιήσει πειραματικά δέκα μεταμοσχεύσεις και στη συνέχεια θα αποφασίσει πώς θα συνεχίσει. Ο δρ Τζάκης, πάντως, ελπίζει ότι τελικά κάθε ενδιαφερόμενη θα έχει πρόσβαση σε μια τέτοια λύση στις ΗΠΑ.

Η Σουηδία είναι η μοναδική χώρα όπου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τέτοιες μεταμοσχεύσεις μήτρας. Εννέα γυναίκες υποβλήθηκαν στη μεταμόσχευση και τέσσερις έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους. Αντιθέτως, προηγούμενες προσπάθειες στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία απέτυχαν. Τώρα, κάποια νοσοκομεία σε ΗΠΑ και Βρετανία προετοιμάζονται ώστε να μπορούν να κάνουν την επέμβαση στις ενδιαφερόμενες γυναίκες.

Ο δρ Τζάκης, πάντως, επισημαίνει ότι ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ή πέντε χιλιάδες μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και άλλων οργάνων. Για να προετοιμαστεί για αυτή τη μεταμόσχευση μήτρας, συνεργάστηκε εντατικά με τη σουηδική ομάδα, πραγματοποίησε πειράματα σε ζώα, ενώ παρακολούθησε και τις εννέα μεταμοσχεύσεις μήτρας που έχουν γίνει μέσα από το χειρουργείο. Στην περίπτωση της Κλίβελαντ Κλίνικ, οι ειδικοί θα λαμβάνουν τα μοσχεύματα από πτωματικές δότριες, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο υγιής δότρια. Για τη γυναίκα που θα υποβληθεί στην επέμβαση, η διαδικασία είναι μακρά και πολύπλοκη. Κατ’ αρχήν πρέπει να βρίσκονται σε σταθερή σχέση για να έχουν τη βοήθεια και την ανάλογη υποστήριξη. Θα πρέπει να διαθέτουν ωοθήκες, παρότι ακόμα και αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η επέμβαση θα υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση. Η επέμβαση θα διαρκεί περίπου πέντε ώρες. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταμόσχευσης, η γυναίκα θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο προτού μείνει έγκυος, ενώ αφού γεννήσει, η γυναίκα θα μπορεί να διατηρεί τη μήτρα για να αποκτήσει δεύτερο παιδί ή να την αφαιρεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή