Χωρίς τραυματιοφορείς το ΕΣΥ

Χωρίς τραυματιοφορείς το ΕΣΥ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, των 735 κλινών και με πληρότητα που φτάνει το 130%, εργάζονται 20 τραυματιοφορείς για να καλύψουν όλα τα τμήματα και όλες τις βάρδιες του νοσοκομείου. Βάσει του οργανισμού του νοσοκομείου, θα έπρεπε να είναι 75. Το Θριάσιο Νοσοκομείο διαθέτει 23 τραυματιοφορείς ενώ θα έπρεπε να έχει 50 και στο Νοσοκομείο Σπάρτης που εφημερεύει σε καθημερινή βάση εργάζονται μόλις 8 τραυματιοφορείς.

Οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς έχουν φτάσει σε τραγικά επίπεδα στο ΕΣΥ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων, Γιάννης Πλαγιαννάκος, «από 3.500 τραυματιοφορείς που εργάζονταν στα δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά πριν από μία δεκαετία, πλέον έχουν μείνει περίπου 1.000 λόγω συνταξιοδοτήσεων ή και μετατάξεων σε άλλες θέσεις. Από τους σχολικούς φύλακες που αξιοποιήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία, ελάχιστοι τελικά επιλέχθηκαν να εργαστούν ως τραυματιοφορείς, αφού στην πλειονότητά τους ήταν ηλικίας άνω των 50-55 ετών ή γυναίκες». Τα προβλήματα που προκαλούν οι ελλείψεις τραυματιοφορέων στα νοσοκομεία είναι εμφανή. «Ασθενείς λιμνάζουν σε κλινικές καθώς η μετακίνησή τους για εξετάσεις καθυστερεί. Τμήματα όπως τα εξωτερικά ιατρεία, το ακτινολογικό, οι μονάδες τεχνητού νεφρού και αιμοδοσίας, οι μονάδες ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και εντατικής θεραπείας καθυστερούν να εξυπηρετήσουν άλλα περιστατικά όταν οι ασθενείς δεν παραλαμβάνονται εγκαίρως. Οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν εντάσεις με αποτέλεσμα διαπληκτισμούς και χειροδικίες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων.

Η ένωση έχει προκηρύξει για την ερχόμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 24ωρη απεργία και διοργανώνει για την ίδια ημέρα στις 11 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα προσλήψεις. Σύμφωνα με τον κ. Πλαγιαννάκο, βάσει των αναγκών των νοσοκομείων θα πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 600-700 τραυματιοφορείς. «Για να εξασφαλιστεί το μίνιμουμ ασφάλειας για τους ασθενείς. Για να μην πεθαίνουν στην είσοδο των νοσοκομείων περιμένοντας τον τραυματιοφορέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή