Τέσσερις στους δέκα Ελληνες πάσχουν από χρόνιο νόσημα

Τέσσερις στους δέκα Ελληνες πάσχουν από χρόνιο νόσημα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από κάποιο χρόνιο νόσημα πάσχουν τέσσερις στους δέκα Ελληνες και στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες και υπέρβαροι. Οπως κατέδειξε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία GPO για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, και η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας 2015, το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν διαγνωστεί με κάποιο χρόνιο καρδιολογικό, ενδοκρινολογικό ή πνευμονολογικό νόσημα. Εξ αυτών περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες, δύο στους τρεις είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ενώ ένας στους πέντε ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα παραμένει καπνιστής. Μάλιστα, το ένα τρίτο των ασθενών με χρόνιο πνευμονολογικό νόσημα παραμένει καπνιστής!

Η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού και με εστίαση στην αυτοαναφερόμενη κατάσταση της υγείας των Ελλήνων υπό τις συνθήκες οικονομικής κρίσης. Παρά το υψηλό ποσοστό όσων έχουν διαγνωστεί με χρόνιο νόσημα, κατά μέσον όρο οι Ελληνες βαθμολογούν την κατάσταση της υγείας τους στο 74, με άριστα το 100. Οσο πιο χαμηλό ήταν το εισόδημα όσων συμμετείχαν την έρευνα τόσο χειρότερη ήταν η βαθμολογία, ενώ εξαίρεση αποτελούν τα άτομα χωρίς «καθόλου εισοδήματα» που αναφέρουν καλή υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παράδοξο αυτό εύρημα αποδίδεται στο νεαρό της ηλικίας των ατόμων που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Οικονομικοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ένας στους τέσσερις δεν έλαβε τη θεραπεία του ή δεν έκανε τις ενδεδειγμένες εξετάσεις. Την ίδια στιγμή, αρνητικά συναισθήματα από την οικονομική κρίση, όπως ανασφάλεια, φόβο, θυμό, αγανάκτηση, απογοήτευση, θλίψη, άγχος, εξέφρασε ποσοστό της τάξης του 44% των συμμετεχόντων.

Επιδείνωση στον βαθμό «συμμόρφωσης» των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή που προτείνει ο γιατρός, λόγω κόστους, κατέγραψαν και τα φετινά αποτελέσματα του προγράμματος «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου – Μήνας Ελέγχου Χοληστερίνης», που υλοποιεί το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας. Οπως ανέφερε χθες ο διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Γιώργος Ανδρικόπουλος, με αφορμή το 19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου, που διοργανώνεται στις 18 και 19 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Caravel, από τα δεδομένα του 2015 φαίνεται ότι το 17% των ατόμων με υπερχοληστερολαιμία εγκατέλειψε τη φαρμακευτική υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν στο 12,9%. Επιπλέον, οι μισοί περίπου ασθενείς χαρακτηρίζουν μεγάλο ή δυσβάστακτο το οικονομικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, η μειωμένη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή είναι ίσως ο πιο σημαντικός και υποτιμημένος λόγος για τον οποίο η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της υγείας θα οδηγήσουν σε μερικά χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή