Περιβαλλοντικά τα αίτια του καρκίνου

Περιβαλλοντικά τα αίτια του καρκίνου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γονιδιακή προδιάθεση ή ο λανθασμένος τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για την εκδήλωση του καρκίνου; Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει μία νέα επιστημονική μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι η διατροφή και το κάπνισμα αποτελούν τους βασικούς «υπόπτους» για την εμφάνιση της νόσου. Η σχετική δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον δρ Γιουσούφ Χανούν του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόλις το 10%-30% των περιστατικών καρκίνου μπορεί να αποδοθεί σε γονιδιακά αίτια. Αντίθετα, το 70%-90% των περιπτώσεων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως έκθεση σε τοξικά χημικά και ακτινοβολία, καθώς και με τον τρόπο ζωής, δηλαδή το κάπνισμα και τη διατροφή. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που μεταναστεύουν από περιοχές με χαμηλά ποσοστά κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου σε περιοχές με υψηλότερα ποσοστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο στο νέο σημείο εγκατάστασής τους. «Οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο, και οι άνθρωποι δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από την κακή τους τύχη. Δεν μπορούν να καπνίζουν και μετά να λένε ότι φταίει η τύχη τους που έχουν καρκίνο», τόνισε ο Χανούν. «Υπάρχει πάντα ένα ποσοστό τύχης, καθώς δεν παθαίνει καρκίνο κάθε καπνιστής, όμως αυτός έχει αυξήσει τις πιθανότητες σε βάρος του», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι στόχος της δημόσιας υγείας είναι να μειώσει τις πιθανότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή