Μελανίνη και ορμόνες χρωματίζουν το δέρμα

Μελανίνη και ορμόνες χρωματίζουν το δέρμα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον συνδυασμό μελανίνης και ορμονών οφείλεται το διαφορετικό χρώμα σημείων του ανθρώπινου δέρματος, όπως αυτού στα γεννητικά όργανα και στις θηλές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα δερματολόγου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οταν ο άνθρωπος φθάνει στην εφηβεία, η απότομη αύξηση στα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης ωθεί το σώμα στην παραγωγή μελανίνης, το αμινοξύ που χρωματίζει τα μαλλιά μας.

Η έκκριση της ουσίας αυτής κάνει τα γεννητικά όργανα και τις θηλές να σκουραίνουν, ενώ το ίδιο φαινόμενο ευθύνεται και για την αλλαγή του χρώματος των μαλλιών ξανθών παιδιών που γίνονται καστανά καθώς μεγαλώνουν.

Για τον ίδιο λόγο το δέρμα μιας γυναίκας κατά την κύηση σκουραίνει, ιδιαίτερα γύρω από τις θηλές. Ελιές και σπίλοι αποκτούν και αυτοί πιο σκούρο χρώμα, ενώ μικρότερο ποσοστό γυναικών μπορεί να αντιμετωπίσει εμφάνιση μελάσματος, αυξημένες πανάδες στο μέτωπο, στα ζυγωματικά και στον λαιμό.

Η δρ Λίντσεϊ Μπορντόουν, που πραγματοποίησε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, προειδοποίησε ότι η αλλαγή του χρώματος στο δέρμα προς το πιο σκούρο αποτελεί κάποιες φορές σύμπτωμα διαβήτη.

Η πάθηση αυτή ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση και έχει συμπτώματα όπως η αλλαγή της απόχρωσης του δέρματος προς το πιο σκούρο στα πλάγια του λαιμού, στη μασχαλιαία κοιλότητα και στη βουβωνική χώρα.

Κάθε τοπική αλλαγή του χρώματος στο ανθρώπινο δέρμα πρέπει να παρακολουθείται στενά, σύμφωνα με τη δρα Μπορντόουν, που υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί ενίοτε να παραπέμπει στα πρώτα συμπτώματα σοβαρών νόσων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή