Διεύρυνση ωραρίου μονάδων ΠΕΔΥ

Διεύρυνση ωραρίου μονάδων ΠΕΔΥ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διεύρυνση του ωραρίου των μονάδων ΠΕΔΥ –πρώην μονάδων ΕΟΠΥΥ– έως τις 10 μ.μ., έναντι 7 μ.μ. που ισχύει σήμερα, προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Τη στιγμή που, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί των μονάδων ΠΕΔΥ, τα ιατρεία έχουν καταρρεύσει λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ καταγράφονται ελλείψεις ακόμη και απλών υλικών, το υπουργείο με εγκύκλιό του διευρύνει το ωράριο λειτουργίας τους, αιφνιδιάζοντας το προσωπικό, που αμφισβητεί το κατά πόσον αυτή η παρέμβαση είναι εφαρμόσιμη. Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, οι πρώην μονάδες ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν εφ’ εξής κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 7 π.μ. έως τις 10 μ.μ. και οι γιατροί τους θα δέχονται πολίτες από τις 7.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. σε δύο βάρδιες: 7.30 π.μ. έως 2.30 μ.μ. και 2.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. Σε περίπτωση που σε κάποια μονάδα μία ιατρική ειδικότητα είναι μοναδική, με απόφαση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας δύναται να οριστεί διαφορετικό ωράριο απασχόλησης, όπως π.χ. 12 το μεσημέρι έως 7 μ.μ.

«Ανευ ουσίας» χαρακτηρίζεται η διεύρυνση του ωραρίου από τους γιατρούς των μονάδων ΠΕΔΥ, που σχολίαζαν στην «Κ» πως «το υπουργείο Υγείας, αφού δεν μπορεί να προσφέρει ουσία, προσφέρει “θέαμα”». Οπως επισημαίνουν, οι μονάδες του ΠΕΔΥ πλέον, λόγω των ελλείψεων γιατρών και κάποιων ειδικοτήτων και της υπολειτουργίας των εργαστηρίων, έχουν απαξιωθεί στα μάτια των ασφαλισμένων. Εκτιμούν δε ότι το 80% των ασφαλισμένων προτιμά να επισκεφθεί τους συμβεβλημένους γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία τα οποία είναι ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ, που σημαίνει ότι η επέκταση του ωραρίου των μονάδων ΠΕΔΥ δεν έχει ουσία, αντίθετα θα φέρει δυσκολίες, αφού θα αναστατώσει νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους των ιατρείων. Χαρακτηρίζουν δε το μέτρο ανεφάρμοστο και όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, «ας προσπαθήσει να βάλει το υπουργείο στη μονάδα της Κω απογευματινή βάρδια παθολόγο… Δεν υπάρχει ούτε ένας για να καλύψει την πρωινή βάρδια!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στις μονάδες ΠΕΔΥ έχουν απομείνει περίπου 2.300 γιατροί, από τους άνω των 5.000 που ήταν όταν οι μονάδες ανήκαν στον ΕΟΠΥΥ. Eίναι χαρακτηριστικό ότι στη μονάδα ΠΕΔΥ Ν. Ιωνίας σήμερα έχουν μείνει 30 από τους 90 γιατρούς που υπηρετούσαν πριν από το 2014. Στην Ξάνθη από τους 20 έμεινε ένας γιατρός και στην Κω από τους 23 έμειναν ένας ορθοπεδικός, ένας ΩΡΛ και ένας ψυχίατρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή