Χρειάζονται χρόνια για το εμβόλιο κατά Ζίκα

Χρειάζονται χρόνια για το εμβόλιο κατά Ζίκα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θα αποκρυπτογραφήσει τη σύνδεση του ιού Ζίκα, που μεταδίδεται με τα κουνούπια και εντοπίζεται κυρίως στη Λατινική Αμερική, με τη μικροκεφαλία και το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, ανέφερε χθες υψηλόβαθμη αξιωματούχος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η παρασκεύη ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα καθυστερήσει αρκετά.Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τους πρώτους θανάτους που προκλήθηκαν από τον επικίνδυνο ιό.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΠΟΥ, Μαρί-Πολ Κιενί, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι η σχέση του ιού Ζίκα με τη μικροκεφαλία και το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ αναμένεται να αποδειχθεί εντός των επομένων εβδομάδων. Επίσης, τόνισε ότι Αμερικανοί επιστήμονες, μια ινδική εταιρεία βιοτεχνολογίας, αλλά και άλλοι φορείς βρίσκονται στο στάδιο έρευνας ενός εμβολίου που θα μας προστατεύει ικανοποιητικά από τον ιό Ζίκα, το οποίο, όμως, δεν πρόκειται να βρεθεί στα ράφια των φαρμακείων παρά σε αρκετά χρόνια, αφού οι πρώτες κλινικές μελέτες στον άνθρωπο δεν θα ξεκινήσουν πριν από την πάροδο 18 μηνών. Οι Αμερικανοί ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ στοχεύουν να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο με βάση το DNA και προσέγγιση ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιείται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο εναντίον του ιού του Δυτικού Νείλου. Συνολικά, δεκαπέντε ερευνητικές ομάδες καταβάλλουν προσπάθειες για να βρουν και να παρασκευάσουν εμβόλιο, αλλά ο δρόμος μέχρι εκεί είναι γεμάτος εμπόδια, ιδιαίτερα επειδή θα εμβολιάζονται κυρίως έγκυες γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από το εμβόλιο, είναι απαραίτητα και τα καλύτερα διαγνωστικά τεστ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε την Πέμπτη ότι τρία άτομα απεβίωσαν προσβεβλημένα από τον ιό Ζίκα, εξαιτίας της εμφάνισης επιπλοκών και ότι έως χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία 68 άτομα με επιπλοκές από τον Ζίκα. Στη χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 κρούσματα του ιού. Τέλος, από τον επικίνδυνο ιό έχει προσβληθεί μία έγκυος στην Αυστραλία. Η γυναίκα είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Λατινική Αμερική.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή