Αποτελεσματικός και περιορισμένος ο εμβολιασμός HPV

Αποτελεσματικός και περιορισμένος ο εμβολιασμός HPV

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που γίνεται σε κορίτσια, νέες γυναίκες αλλά και στα αγόρια, την τελευταία δεκαετία, περιόρισε τις λοιμώξεις από τον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας κατά δύο τρίτα, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές. Ακόμα, όμως, και στις γυναίκες που εμβολιάστηκαν στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους καταγράφεται περιορισμός των πιο επικίνδυνων στελεχών του ιού (ΗPV) κατά ένα τρίτο.

Οι καλές ειδήσεις, κατά πάσα πιθανότητα, θα δώσουν νέα πνοή στην εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον του ΗPV στις ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά των εμβολιαζομένων παραμένουν χαμηλά καθώς δεν ξεπερνούν το 40% στα κορίτσια και το 20% στα αγόρια ηλικίας από 13 έως 17 ετών. Αυτό, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, οφείλεται περισσότερο στον συσχετισμό του εμβολίου με τη σεξουαλική δραστηριότητα στην εφηβική ηλικία παρά με τον στόχο του εμβολιασμού, που είναι η πρόληψη του καρκίνου. Προσφάτως, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε τα αγόρια και τα κορίτσια να εμβολιάζονται στα 11 και 12 χρόνια τους, όταν η αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι πολύ ισχυρότερη, ηλικία κατά την οποία τα παιδιά εμβολιάζονται στις ΗΠΑ για τέτανο, διφθερίτιδα, κοκίτη και μηνιγγιτιδόκοκκο. Κάθε χρόνο 14 εκατομμύρια Αμερικανοί προσβάλλονται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Στη μεγάλη πλειονότητα η λοίμωξη περνάει, αλλά κάποια στελέχη μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του ορθού, τους πέους, αλλά και του στόματος και του λάρυγγα. Στις ΗΠΑ, την τρέχουσα χρονιά, θα πεθάνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας 4.120 γυναίκες.

Για την πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics, οι ειδικοί μελέτησαν τα ποσοστά εμβολιασμού και λοιμώξεων από HPV στα κορίτσια μέχρι το 2012. Η σύσταση για εμβολιασμό και των αγοριών έγινε το 2011. Οπως επισημαίνει η δρ Ντέμπι Σάσλοου, ειδικός δημόσιας υγείας της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, «το εμβόλιο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από ό,τι περιμέναμε. Καθώς οι εμβολιασμένοι έφηβοι γίνονται σεξουαλικώς ενεργοί δεν μεταδίδουν τον ιό, προστατεύοντας έτσι κι όποιον δεν έχει εμβολιασθεί».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή