ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος για τα νεογνά η τάση της «σποράς»

baby1

Σε σοβαρό κίνδυνο μπορεί να θέτουν οι νέες μητέρες τα νεογνά αν υιοθετούν τη νέα τάση της «σποράς», η οποία ακολουθείται σε πολλά βρετανικά νοσοκομεία, παρότι δεν έχει καμία αποδεδειγμένη ωφέλεια για τα νεογέννητα.

Τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό εκτίθενται σε κάποια ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται στον κόλπο της μητέρας. Aντιθέτως, όταν τα βρέφη γεννιούνται με καισαρική τομή, δεν έχουν τέτοια έκθεση. Με τη «σπορά», μια πρακτική με ρίζες στις ΗΠΑ, τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή καλύπτονται αμέσως με τα κολπικά υγρά της μητέρας τους. Τα υγρά τοποθετούνται στο στόμα, το πρόσωπο και το σώμα του νεογνού. Οι γονείς ελπίζουν ότι έτσι θα ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού τους, ώστε μελλοντικά θα έχει μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες, όπως, για παράδειγμα, στο άσθμα και στις αλλεργίες.

Ωστόσο, ειδικοί, σε σχόλιό τους που δημοσιεύεται στο British Μedical Journal, προειδοποιούν ότι με αυτή τη διαδικασία οι νέες μητέρες θέτουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο ιδιαίτερα από τους στρεπτόκοκκους Β, που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις. Περίπου το 25% των εγκύων είναι φορείς των επικίνδυνων μικροβίων, και κάποια νεογνά, μάλιστα, προσβάλλονται από τα βακτήρια κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τέλος, οι Βρετανοί ειδικοί σημειώνουν ότι η μητέρα μπορεί να πάσχει από χλαμύδια, γεννητικό έρπη, γονόρροια και άλλα νοσήματα, χωρίς καν να το γνωρίζει.