Σοβαρή επιδημία παχυσαρκίας

Σοβαρή επιδημία παχυσαρκίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 640 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι, ενώ όπως φαίνεται από την τελευταία έρευνα, ο πλανήτης μας σήμερα διαθέτει περισσότερους παχύσαρκους από ό,τι λιποβαρείς κατοίκους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές που ανέλυσαν τις παγκόσμιες τάσεις με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Η σημαντική αύξηση στα ποσοστά της παχυσαρκίας που καταγράφεται τα τελευταία σαράντα χρόνια, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από τριάντα έχουν αυξηθεί από 105 εκατομμύρια το 1975 σε 641 εκατομμύρια το 2014, όπως διαπίστωσε η τελευταία έρευνα. Ο ένας στους δέκα άνδρες και η μία στις επτά γυναίκες που ζουν σήμερα, είναι παχύσαρκοι.

Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά διά το ύψος σε τετραγωνικά μέτρα και δείχνει πότε το βάρος μας βρίσκεται εντός υγιούς πλαισίου. Οταν αυτή η μονάδα είναι πάνω από 25, το άτομο είναι υπέρβαρο, πάνω από 30 είναι παχύσαρκο και πάνω από 40 πάσχει από κακοήθη παχυσαρκία.

Ο Μαζίντ Ετζατί, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι στον πλανήτη που κινδυνεύουν εξαιτίας του σωματικού του βάρους είναι σήμερα περισσότεροι από ποτέ. Αυτή η επιδημία παχυσαρκίας έχει πια επεκταθεί τόσο, που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με φάρμακα, όπως είναι τα αντιυπερτασικά ή τα θεραπευτικά μέσα κατά του διαβήτη, ούτε είναι δυνατόν να διορθωθεί αν κατασκευάσουμε μερικούς ακόμα ποδηλατοδρόμους».

Προκειμένου να καταφέρουμε μία σημαντική αλλαγή, επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι η ορθολογική τιμολόγηση των υγιεινών τροφίμων έναντι των τροφίμων που μας βλάπτουν, η εισαγωγή φόρου υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αλλά και φόρου στα τρόφιμα υψηλής κατεργασίας.

Η αντίθετη όψη

Κι ενώ η υφήλιος αγωνίζεται να αδυνατίσει, το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος παραμένει μία σημαντική απειλή για τη ζωή στις φτωχότερες περιοχές της Γης, αναφέρουν οι συντάκτες της πρόσφατης έρευνας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν θα πρέπει να επισκιάσει το πρόβλημα της πείνας που μαστίζει πολλούς λαούς.

Στη νότια Ασία, παραδείγματος χάρη, περίπου το 25% του πληθυσμού είναι λιποβαρές, ενώ στην κεντρική και ανατολική Αφρική το 12% των γυναικών και το 15% των ανδρών έχουν χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αλλά και άλλους 700 ανεξάρτητους ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα βάρους και ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ενηλίκων από 186 κράτη, διαπιστώνοντας ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια ο δείκτης μάζας σώματος αυξήθηκε στα 24,2 από 21,7 στους άνδρες και στις γυναίκες αυξήθηκε από τα 22,1 σε 24,4. Aυτό σημαίνει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός πάχυνε κατά 1,5 κ. κάθε δεκαετία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή