Ενδομητρίωση, μια «άγνωστη» πάθηση

Ενδομητρίωση, μια «άγνωστη» πάθηση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατός πόνος στη λεκάνη και αιμορραγία. Συμπτώματα που σε αρκετές περιπτώσεις παραβλέπονται τόσο από τις ασθενείς όσο και τους γιατρούς αφού χαρακτηρίζονται ως φυσιολογικά. Μπορεί όμως να οφείλονται στην ενδομητρίωση, μία γυναικολογική χρόνια πάθηση όχι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, που ταλαιπωρεί σήμερα περισσότερα από 170 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη και προκαλεί στις πάσχουσες, εκτός από σοβαρή σωματική-ψυχική ταλαιπωρία και υπογονιμότητα. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας πάσχει από ενδομητρίωση. Η μέση καθυστέρηση στη διάγνωσή της είναι τα έξι χρόνια, διάστημα κατά το οποίο, όπως αναφέρεται και στο σύνθημα της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τη νόσο που έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, η ασθενής «αμορραγεί» από άγνοια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς γυναικολόγους, η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια πάθηση που εκτιμάται ότι προσβάλει περίπου το 2-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (15-45 ετών). Προκαλείται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που περιβάλλει την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας, βρεθεί εκτός αυτής, πιο συχνά στην κοιλιά, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, την ουροδόχο κύστη, το έντερο. Αυτός ο μετατοπισμένος ιστός έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται παραμορφώσεις στη φυσιολογική ανατομία των οργάνων και βλάβες που ανταποκρίνονται στον έμμηνο κύκλο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ιστό των επενδύσεων της μήτρας: κάθε μήνα ο ιστός αναπτύσσεται, διασπάται και αποβάλλεται. Και ενώ φυσιολογικά η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρώνεται μέσω της ροής του αίματος της περιόδου, στην περίπτωση της ενδομητρίωσης το αίμα δεν μπορεί να βρει φυσιολογική διέξοδο. Ετσι προκαλούνται εσωτερική αιμορραγία και φλεγμονές.

Τα κυριότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι πόνος σε διάφορες θέσεις χαμηλά στη λεκάνη που συνήθως περιγράφεται από τις ασθενείς ως αφόρητος. Ο πόνος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή είναι μόνιμος. Μπορεί να έχει και εντοπισμένα συμπτώματα. Ανάλογα με το όργανο που έχει προσβληθεί, μπορεί τα συμπτώματα να είναι εστιασμένα (π.χ. πόνος κατά την ούρηση με ή χωρίς αίμα στα ούρα). Επίσης μπορεί να ευθύνεται και για διαταραχές του κύκλου της γυναίκας.

Η ενδομητρίωση είναι μεταξύ των παθήσεων που δεν διαγιγνώσκονται εύκολα από μη εξειδικευμένους και μη έμπειρους γιατρούς. Για παράδειγμα, όταν η ενδομητρίωση προσβάλει νεαρές γυναίκες στην εφηβεία, τα συμπτώματα ενίοτε παραβλέπονται από τον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο, αφού χαρακτηρίζονται φυσιολογικά. Ο υπέρηχος και ο μαγνητικός τομογράφος μπορούν να εντοπίσουν αρκετά συχνά τις εστίες της ενδομητρίωσης, όχι όμως όλες και κυρίως τις πιο μικρές σε μέγεθος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί διά της αφής να αισθανθεί ιστούς στη λεκάνη. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για τη διάγνωση είναι μέσω λαπαροσκόπησης και βιοψίας δειγμάτων ιστού. Η θεραπεία της πάθησης γίνεται είτε με ιατρική αγωγή με τη λήψη ορμονικών και μη ορμονικών θεραπειών, είτε με χειρουργική αγωγή. Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα μπορούν να εφαρμοστούν και συμπληρωματικές μέθοδοι όπως φυσικοθεραπεία, βελονισμός, ομοιοπαθητική κ.ά. πάντα φυσικά σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Σειρά δράσεων

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ενδομητρίωση, το 2014 «γεννήθηκε» στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Stanford, από τον καθηγητή μαιευτικής γυναικολογίας και γενικής χειρουργικής δρ Camran Nezhat, το κίνημα ENDOMARCH Worldride. Σήμερα το κίνημα «τρέχει» σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (επικεφαλής του Endomarch Greece είναι ο χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος, λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford Γεώργιος Χείλαρης) που εφέτος συμμετέχει με μία σειρά δράσεων που κορυφώνονται αύριο με το ENDOMARCH Greece RUN/WALK. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων, ο οποίος θα διεξαχθεί παράλληλα με έναν περίπατο 2,5 χιλιομέτρων στους δρόμους της Φιλοθέης και του Ψυχικού. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.endomarch.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή