Είναι η μελατονίνη η λύση για την αυξημένη αρτηριακή πίεση στην τρίτη ηλικία;

Είναι η μελατονίνη η λύση για την αυξημένη αρτηριακή πίεση στην τρίτη ηλικία;

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Gubin DG et. al. θέλησαν να διερευνήσουν τo αν η καθημερινή πρόσληψη μελατονίνης μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της αρνητικής επίδρασης της ηλικίας στο βιορυθμό του ατόμου. Στη μελέτη η οποία διήρκησε 3 εβδομάδες, έλαβαν μέρος 97 άτομα, άντρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 63 και 91 ετών. Μετά από μία εβδομάδα παρακολούθησης, η οποία και θεωρήθηκε εβδομάδα ελέγχου, τα 63 από τα 97 άτομα άρχισαν να προσλαμβάνουν 1,5mg μελατονίνης καθημερινά στις 22:30 για 2 εβδομάδες. Τα υπόλοιπα 34 άτομα προσλάμβαναν placebo. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, η συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση μετριόταν 6 φορές μέσα στο 24ωρο από ειδικά αυτόματα μηχανήματα σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα γίνονταν εκτιμήσεις για τον Κιρκαδικό ρυθμό τους. Οι μετρήσεις τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής πίεσης έδειξαν σαφή ύφεση κατά το διάστημα που συνυπήρχε πρόσληψη μελατονίνης. Τα συμπεράσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Aging Science υποστηρίζουν πως η μελατονίνη έχει άμεση υποτασική δράση, ενώ συμβάλλει στη σταθεροποίηση του Κιρκαδικού ρυθμού και το συγχρονισμό του ρυθμού των διαφόρων βασικών λειτουργιών του οργανισμού. Αυτό είναι κάτι που, όπως υποστηρίζουν οι Gubin DG et. al., μπορεί να προκαλέσει περεταίρω βελτίωση της υγείας και της καλής διαβίωσης των ηλικιωμένων.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ο ανθρώπινος οργανισμός γνωρίζει πολλές αλλαγές με το πέρας του χρόνου, ιδίως σε βασικές ζωτικές λειτουργίες του. Από τις περισσότερο συνηθισμένες μεταβολές που συναντώνται είναι αυτές στον Κιρκαδικό ρυθμό και στην αρτηριακή πίεση. Υψηλά ποσοστά αυξημένης αρτηριακής πίεσης συναντώνται παγκοσμίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ιδιαίτερα σε άντρες. Παράλληλα, όπως υποστηρίζεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1989 στο Biological Psychiatry (Sharma et. al.) όσο μεγαλώνει κανείς παρατηρείται εξασθένηση της ανταπόκρισης του Κιρκαδικού συστήματος και περιορισμός στην έκκριση μελατονίνης.

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση του εγκεφάλου. Τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό ποικίλλουν μέσα στη διάρκεια ενός 24ωρου. Συγκεκριμένα, μειώνονται με την παρουσία έντονου φωτός ενώ αυξάνονται στο σκοτάδι. Ο υπερχιασματικός πυρήνας του πρόσθιου υποθαλάμου που αποτελεί τον συντονιστή του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού, ρυθμίζει την έκκριση της μελατονίνης. Το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως την εναλλαγή φωτός-σκότους, τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης και τη κοινωνική ζωή. Όταν δεν υπάρχει πλήρης αρμονία με το περιβάλλον μπορεί να προκληθεί απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, η οποία επιφέρει συμπτώματα όπως κόπωση, διαταραχές ύπνου και κακή διάθεση. Αυτό συναντάται περισσότερο σε άτομα που εργάζονται με βάρδιες ή σε νυχτερινή εργασία, κάνουν μακρινές πτήσεις, έχουν κατάθλιψη ή ακόμα και σε περιπτώσεις τύφλωσης ή γηρατειών. Η πρόσληψη μελατονίνης όμως μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στα συμπτώματα αυτά.

LANES NIGHTADE

Το NightAde της εταιρείας Lanes είναι συμπλήρωμα διατροφής το οποίο περιέχει 1mg αυτούσιας μελατονίνης σε υπογλώσσια μορφή. Σκοπός του σκευάσματος είναι να προσφέρει άμεση, αποτελεσματική και αξιόπιστη λύση στα προβλήματα διαταραχής του ύπνου. Συστήνεται ως βοήθημα σε άτομα που πάσχουν από αϋπνίες, εργάζονται νύχτα ή με εναλλαγές βάρδιας, πραγματοποιούν συχνά ή/και μακρινά αεροπορικά ταξίδια ή αντιμετωπίζουν δυσκολία στον ύπνο λόγω μεγάλης ηλικίας ή τύφλωσης. Παράλληλα, συνδυάζει όλα τα οφέλη υγείας της μελατονίνης. Η ποσότητα του 1mg που περιέχει είναι ιδανική για την επίτευξη γρήγορου και ποιοτικού ύπνου. Συγκεκριμένα, βάσει επιστημονικών δεδομένων και σύμφωνα με την αξιολόγηση της EFSA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Τροφίμων), η μελατονίνη σε ποσότητα 1mg, συμβάλλει στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται κάποιος για να κοιμηθεί και στην ανακούφιση από το υποκειμενικό αίσθημα χρονικής υστέρησης του βιολογικού ρολογιού. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί το ότι η μελατονίνη στο Lanes NightAde παρέχεται σε υπογλώσσια μορφή. Αυτό συμβάλλει στην άμεση και ποιοτικότερη απορρόφηση της ουσίας από τον οργανισμό και κατ’ επέκταση σε βέλτιστα αποτελέσματα από τη δράση της. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Periodontal Research (2004) η συστηματική πρόσληψη μελατονίνης σε υπογλώσσια δισκία μπορεί να βελτιώσει τη συνολική στοματική υγεία και να περιορίσει τις αλλοιώσεις του βλεννογόνου του στόματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή