Ερχεται το «χάπι της μακροζωίας»

Ερχεται το «χάπι της μακροζωίας»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά βρισκόμαστε στην παρασκευή ενός αντιγηραντικού σκευάσματος το οποίο θα ενισχύσει τη μακροζωία, επιτρέποντάς μας να ζήσουμε ακόμα και μία δεκαετία περισσότερο από το σημερινό προσδόκιμο ζωής, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Independent. Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα από τα κομβικής σημασίας συστατικά στοιχεία της διαδικασίας γήρανσης. Οπως αναφέρουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Reports, κάποια πρωτεϊνικά μόρια, που είναι γνωστά ως GSK-3, ευθύνονται για τη σύντμηση της ζωής μας σε αυτόν τον κόσμο. Κατά συνέπεια, όπως λένε οι ερευνητές, αν αυτά τα μόρια τεθούν εκτός λειτουργίας, θα μπορούμε να ζούμε πολύ περισσότερο. Πειράματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε φρουτόμυγες –που επίσης διαθέτουν την GSK-3– απέδειξαν ότι η λειτουργία αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να ανασταλεί με τη χρήση λιθίου σε χαμηλές δόσεις. Οταν ακολουθήθηκε η πρακτική στα πειραματόζωα, αύξησε τη ζωή τους κατά 16%. Αυτό, κατά τους ειδικούς, σημαίνει ότι το λίθιο, ή κάποιο άλλο φάρμακο με λιγότερες παρενέργειες, μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε «χάπι της μακροζωίας».

Μηχανισμοί ασθενειών

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η νέα μας γνώση για την ύπαρξη του μορίου θα επιτρέψει την αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών που διέπουν ασθένειες η εμφάνιση των οποίων συνδέεται με την πάροδο των ετών, όπως είναι το Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον, τόνισε ο συντάκτης της μελέτης δρ Χόρχε Ιβάν Καστίγιο-Κουάν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη που κάναμε για το πρωτεϊνικό μόριο GSK-3, γιατί θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πολλών άλλων ασθενειών, αλλά θα μας δώσει και την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη μακροζωία μας. Ομολογουμένως, υπάρχουν πολλοί που διατυπώνουν αντιρρήσεις για την επέκταση του προσδόκιμου ζωής, αλλά, αν καταφέρουμε να κάνουμε το Αλτσχάιμερ να εμφανίζεται στα 90 χρόνια αντί στα 75, αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν θέλουμε απαραιτήτως να ζήσουμε μέχρι τα 110 ή τα 120, αλλά όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε υγιείς για περισσότερα χρόνια», κατέληξε ο επιστήμονας, προσθέτοντας ότι το «χάπι της μακροζωίας» που θα σχετίζεται με το πρωτεϊνικό μόριο GSK-3 πιθανώς να μην βρεθεί στα ράφια των φαρμακείων, παρά μετά την πάροδο αρκετών δεκαετιών. Οταν, όμως, εμφανιστεί, θα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την ανθρώπινη ζωή κατά επτά έως δέκα χρόνια.

Στο πρωτοποριακό σκεύασμα ενδέχεται να περιέχεται λίθιο, αλλά δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και άλλες ουσίες που, επί του παρόντος, βρίσκονται στο στάδιο της εργαστηριακής έρευνας, και αυτό επειδή το λίθιο έχει παρενέργειες όπως ζαλάδα και κόπωση.

Τώρα, οι ερευνητές πρόκειται να συνεχίσουν την έρευνα του GSK-3 σε πιο πολύπλοκους οργανισμούς και αργότερα να περάσουν στα πρωτεύοντα και τελικά στον άνθρωπο.

Στη μελέτη συνέβαλαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Βιολογία της Γήρανσης, αλλά και ερευνητές του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή