Δέκα εκατ. νεκροί κάθε έτος από υπερβακτήρια

Δέκα εκατ. νεκροί κάθε έτος από υπερβακτήρια

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ανθεκτικά βακτήρια θα σκοτώνουν έναν άνθρωπο ανά τρία δευτερόλεπτα το 2050 αν δεν καταφέρουμε να δράσουμε τώρα, αναφέρει μια εξαιρετικά σημαντική μελέτη επί του θέματος. Η νέα ανάλυση προτείνει έναν οδικό χάρτη ώστε η «ιατρική να μην επιστρέψει στον μεσαίωνα», ο οποίος όμως επιβάλλει την ύπαρξη επενδύσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για την εισαγωγή μιας πραγματικής επανάστασης στη χρήση των αντιβιοτικών αλλά και επισημαίνουν την ανάγκη μιας γιγαντιαίας εκστρατείας ενημέρωσης.

Η μάχη εναντίον των ανθεκτικών βακτηρίων είναι ένας πόλεμος που χάνει η παγκόσμια κοινότητα και που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξίσου επικίνδυνος με την τρομοκρατία. Το πρόβλημα -επισημαίνουν οι ειδικοί- είναι ότι δεν παρασκευάζονται αρκετά νέα αντιβιοτικά σκευάσματα, ενώ σιγά σιγά χάνουμε αυτά που διαθέτουμε. Από τη στιγμή που άρχισε η Επιθεώρηση Αντιμικροβιακής Αντοχής, στα μέσα του 2014, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από τέτοιες λοιμώξεις. Επίσης, οι ιατροί ανακάλυψαν και κάποια στελέχη βακτηρίων, τα οποία έχουν αναπτύξει αντοχή ακόμα και στο φάρμακο που θεωρείται τελευταία λύση το Colistin, γεγονός που κάνει πολλούς ειδικούς να πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας «μετά τα αντιβιοτικά εποχής».

Η έρευνα αναφέρει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω των υπερβακτηρίων από το 2050. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές Rand Europe και τους ορκωτούς λογιστές KPMG. Τέλος διαπιστώθηκε ότι τις περισσότερες συνέπειες θα έχουν το ανθεκτικό E.coli, η ανθεκτική ελονοσία και η φυματίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή