ΥΓΕΙΑ

Βρέθηκε το γονίδιο που προκαλεί γήρανση

vrethike-to-gonidio-poy-prokalei-giransi-2135479

Ρυτίδες, χαλάρωση της επιδερμίδας και ανόμοιος χρωματισμός της. Αυτά είναι ίσως κάποια από τα εμφανέστερα σημάδια των βιολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Γιατί, όμως, τα σημάδια του χρόνου είναι σε κάποιους περισσότερο ορατά από ό,τι σε άλλους;

Ομάδα ερευνητών στην Ολλανδία προτείνει μία απάντηση. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήσαν κατέληξαν ότι η εντύπωση του ηλικιωμένου που φαίνεται μεγαλύτερος από την ηλικία του οφείλεται σε ένα γονίδιο, το MC1R. Οι άνθρωποι που διαθέτουν κάποια από τις ποικίλες μορφές αυτού του γονιδίου μοιάζουν, τουλάχιστον, δύο χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι πραγματικά είναι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology. To γονίδιο αυτό διαδραματίζει ρόλο στην εμφάνιση φλεγμονής και στην αποκατάσταση των ζημιών του DNA.

Η Νάνσι Πέντερσεν, καθηγήτρια Γενετικής στο Ινστιτούτου Καρολίνσκα, πιστεύει ότι διαδραματίζει και κάποιο ρόλο στην πρόωρη γήρανση. Και επειδή το γονίδιο εμπλέκεται σε αυτές τις διαδικασίες είναι φυσιολογικό να επηρεάζει και την εμφάνισή μας.

Οπως επισημαίνει η Νάνσι Πέντερσεν, όμως, το γονίδιο αυτό δεν αποτελεί ολόκληρο τον μηχανισμό γήρανσης, αλλά είναι ένα συστατικό του στοιχείο. Είναι επίσης ενδιαφέρον να εξακριβωθεί αν το MC1R μπορεί να επηρεαστεί από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως και αν το υπερβολικό ηλιακό φως και οι ανθυγιεινές συνήθειες το καθιστούν πιο ενεργό.