Διχάζει η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

Διχάζει η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά ακούγονται για την ανάγκη καθημερινής χορήγησης ασπιρίνης, αλλά οι συμβουλές των ειδικών επί του θέματος δεν υπήρξαν ιδιαίτερα σαφείς. Οι ενήλικες, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 50-69 ετών, και διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά το μαγικό χάπι. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η πιο πρόσφατη σύσταση από την ομάδα κρούσης των προληπτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, μία πολύ σημαντική αμερικανική επιτροπή ειδικών που έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες της συστάσεις μέσα από τις σελίδες της επιθεώρησης Annals of Internal Medicine. Πρώτη φορά ένας τόσο σημαντικός επιστημονικός φορέας επιχείρησε αυτή τη νέα προσέγγιση, συνιστώντας τη λήψη ασπιρίνης ακόμα και ως αποτρεπτικού μέσου για την εμφάνιση καρκίνου. «Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό», επισημαίνει ο Ερικ Τζέικομπς, ερευνητής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη δοσολογία είναι χαμηλή και αντιστοιχεί με μια «μωρουδιακή» ασπιρίνη, δηλαδή 81 μιλιγκράμ.

Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που γίνεται μια τέτοια σύσταση. Και στο παρελθόν χαμηλή δοσολογία ασπιρίνης είχε συσταθεί για τα άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή κάποιες μορφές εγκεφαλικού επεισοδίου όπως, εξάλλου, και για εκείνα τα άτομα που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα. Κάποιοι από τους παράγοντες που μας κάνουν ευπαθείς στα καρδιακά νοσήματα, όπως είναι η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πάντως δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με τη χορήγηση σε καθημερινή βάση ασπιρίνης. Κάποιοι, αντιθέτως, πιστεύουν ότι είναι μια πρακτική εξαιρετικά επισφαλής ιδιαίτερα για εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, καθώς όπως είναι γνωστό το θαυματουργό αυτό φάρμακο μπορεί να προκαλέσει και επικίνδυνες εσωτερικές αιμορραγίες.

Ωστόσο η αξιολόγηση όλων των συγκεντρωμένων στοιχείων από την αμερικανική ομάδα κατέληξε ότι όσοι βρίσκονται στην πέμπτη ή την έκτη δεκαετία της ζωής τους και διατρέχουν κίνδυνο της τάξης του 10% να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, μέσα στην επόμενη δεκαετία της ζωής τους, μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από τη λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης καθημερινά. Αξίζει, όμως να σημειωθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν υπερβεί τα 60 χρόνια ζωής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εσωτερικές αιμορραγίες και ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται όσο περνάνε τα χρόνια. Κατά συνέπεια, οι θεράποντες ιατροί πρέπει με σύνεση και προσοχή να υπολογίσουν τα οφέλη έναντι των κινδύνων για κάθε ασθενή στον οποίο συνιστούν να λαμβάνει καθημερινά ασπιρίνη. Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν γίνεται καμία σύσταση για τη λήψη ασπιρίνης από μικρότερους των 50 ετών για εκείνους που έχουν κλείσει τα 70 ή μεγαλύτερης ηλικίας.

Την ίδια στιγμή πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αν στο παρελθόν έχετε πάθει γαστρορραγία ή έχετε εμφανίσει έλκος πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να μην λάβετε καθημερινά ασπιρίνη. Τα διάφορα αντιπηκτικά του αίματος, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, αλλά και η υπέρταση που δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αιμορραγίας. Επίσης, αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες συγκριτικά με αυτόν που διατρέχουν οι γυναίκες. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η καθημερινή χορήγηση της ασπιρίνης πρέπει να εξακολουθήσει επί τουλάχιστον μία δεκαετία προκειμένου να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τέλος η ασπιρίνη, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μπορεί να περιορίσει σημαντικά και τον κίνδυνο άλλων μορφών καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο οισοφαγικός καρκίνος αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου του στομάχου αλλά και ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για αυτές τις μορφές καρκίνου είναι, επί του παρόντος, ανίσχυρα και δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή