Μείζον πρόβλημα η πολυφαρμακία στις ΗΠA

Μείζον πρόβλημα η πολυφαρμακία στις ΗΠA

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ιατρός συνταγογράφησε τέτοια ποσότητα αντιυπερτασικών φαρμάκων σε μια γυναίκα 99 ετών, που μπορούσε να της προκαλέσει κρίσεις λιποθυμίας. Μία γυναίκα 84 ετών, η οποία νοσηλεύθηκε για επέμβαση στο γόνατο, λάμβανε πληθώρα φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται σε ηλικιωμένους λόγω των σοβαρών παρενεργειών τους, ενώ η 74χρονη Λόλα Καλ εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι λάμβανε 36 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ολο και περισσότεροι ηλικιωμένοι λαμβάνουν πληθώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων για τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχουν, παρότι κάποια από αυτά έχουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Συχνά τα φάρμακα συνταγογραφούνται από διαφορετικούς ειδικούς που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Και όταν οι ασθενείς αυτοί καταλήξουν στο νοσοκομείο, τότε οι γιατροί που τους επιβλέπουν προσθέτουν ακόμη περισσότερα φάρμακα στη λίστα.

«Πρόκειται για μείζον πρόβλημα στις ΗΠA: η πολυφαρμακία», εξηγεί η Μαριστέλα Γκαρσία, επικεφαλής της Γηριατρικής Μονάδας του ιατρικού κέντρου του UCLA, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ενας από τους στόχους της γηριατρικής μονάδας είναι να διασφαλίσει ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς δεν βλάπτονται από τα φάρμακα που υποτίθεται ότι τους θεραπεύουν. Με αυτή τη δουλειά έχει επιφορτισθεί ο Ντόμινικ Μπέιλι, κλινικός φαρμακολόγος που ειδικεύεται στη γηριατρική φροντίδα. Κάποια από τα ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα προκαλούν σύγχυση, αιμορραγία, υπόταση αλλά και επιπλοκές στο αναπνευστικό στους πιο ηλικιωμένους ασθενείς. Σε σημαντικό ποσοστό οι επισκέψεις των ηλικιωμένων ασθενών στα νοσοκομεία σχετίζονται με τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Ακόμη, όμως, και όταν ένα φάρμακο δεν προκαλεί παρενέργειες και επιπλοκές, δεν είναι βέβαιο ότι ο ηλικιωμένος ασθενής το χρειάζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την υπηρεσία Παλαιμάχων των ΗΠΑ, στο 44% των ευάλωτων ηλικιωμένων ασθενών χορηγήθηκε ένα περιττό φάρμακο κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Κάποια από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αφορούν τη θεραπεία οξέων προβλημάτων, για τα οποία οι ασθενείς καταλήγουν στο νοσοκομείο, ενώ άλλα χορηγούνται για να θεραπεύσουν προβλήματα όπως η ναυτία και οι θρόμβοι. Και κάποια, βέβαια, χορηγούνται για να θεραπεύσουν τις παρενέργειες κάποιων άλλων σκευασμάτων.

Οπως επισημαίνει ο Κεν Κοβίνσκι, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, πολλοί γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα στα νοσοκομεία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι απαραίτητα αυτά τα φάρμακα. Συχνά, όταν οι γιατροί αλλάζουν τα χορηγούμενα φάρμακα ή προσθέτουν νέα, οι ασθενείς βρίσκονται σε σύγχυση μη γνωρίζοντας ποια ακριβώς σκευάσματα πρέπει να πάρουν. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι καταστροφικές για τους πάσχοντες από γεροντική άνοια ή όσους δεν έχουν κάποιο φιλικό πρόσωπο να τους βοηθήσει.

Κατά το εξάμηνο που εργάζεται ο δρ Μπέιλι στη Γηριατρική Μονάδα, οι εισαγωγές εξαιτίας φαρμακευτικών προβλημάτων περιορίστηκαν σημαντικά από 22 σε τρεις. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπέιλι είναι εξαιρετικά δραστήριος άνθρωπος, που βρίσκεται συνέχεια εν κινήσει. Οπως επισημαίνει σε κάποιους πρωτοετείς φοιτητές, «οι ηλικιωμένοι ασθενείς βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων στον οργανισμό τους. Αν προσθέτει κανείς σε αυτά που ήδη λαμβάνουν και κάποιο άλλο με μακρά διάρκεια ζωής, τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι το φάρμακο αυτό θα εξακολουθήσει να ανιχνεύεται στον οργανισμό για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας πολλοί γιατροί επικοινωνούν με τον φαρμακολόγο και του θέτουν μυριάδες ερωτήσεις. Ο δρ Μπέιλι προσπαθεί να απαντήσει έχοντας πάντα κατά νου τι είναι καλύτερο για τον ασθενή. Ως σύμβουλο του έχει τη λίστα Μπιρς, που περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα τα οποία πιθανώς είναι επικίνδυνα για τους ηλικιωμένους αρρώστους, όπου περιλαμβάνονται δεκάδες σκευάσματα, ανάμεσα στα οποία αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά. Οταν δεν επικοινωνεί με τους ιατρούς του νοσοκομείου, ο Μπέιλι συζητάει με άλλους φαρμακολόγους, γιατρούς αλλά και τους συγγενείς των ασθενών του ή συμβουλεύει τους αρρώστους πριν πάρουν εξιτήριο. Πάντα, μάλιστα, τους τηλεφωνεί για να μάθει αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα φάρμακα που λαμβάνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή