Η μεσογειακή διατροφή «σώζει» την καρδιά μας

Η μεσογειακή διατροφή «σώζει» την καρδιά μας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καρδιολογικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά με τη μεσογειακή διατροφή αντί με τις στατίνες, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χαμηλώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Οι Ιταλοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη σχετική έρευνα, επισημαίνουν ότι μία δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι και ελαιόλαδο μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιά ακόμα και κατά 37%. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 1.200 ανθρώπων, που είχαν βεβαρημένο καρδιολογικό ιστορικό και διαπίστωσαν ότι αυτοί που ακολούθησαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες θανάτου.

Ο καθηγητής Τζιοβάνι ντι Γκαετάνο, επικεφαλής του τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης στο Ινστιτούτο Neuromed της Ιταλίας επισημαίνει ότι έχει αποδειχθεί πως η διατροφή έχει σημαντικές συνέπειες για τη διατήρησή μας σε καλή υγεία και κατά συνέπεια οι γιατροί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πρώτα από όλα αυτό το πρόβλημα προτού τελικά καταλήξουν στη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο υγιεινές του κόσμου. Στην πραγματικότητα, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο παραδοσιακός τρόπος ζωής της Μεσογείου σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων αλλά και πρόωρου θανάτου», εξηγεί ο ντι Γκαετάνο και συνεχίζει, «επί του παρόντος η συντριπτική πλειονότητα των ερευνών επικεντρώθηκε στον γενικό πληθυσμό, ο οποίος αποτελείται από κυρίως υγιή άτομα. Ενα εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι τι πραγματικά συμβαίνει με τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα; Αραγε, είναι η μεσογειακή διατροφή η καλύτερη λύση και γι’ αυτήν την κατηγορία ανθρώπων;».

Τα σκευάσματα που περιορίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, οι στατίνες, θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, αλλά όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη έρευνα, η χορήγησή τους περιορίζει τέτοια προβλήματα μόνο κατά 24%. Ιδανικά, λένε οι ειδικοί, οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει να συνδυάσουν και τα δύο, δηλαδή, να εξακολουθήσουν να παίρνουν στατίνες αλλά και να ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή