ΥΓΕΙΑ

“Prognosis” για τη νόσο του Πάρκινσον

“Prognosis” για τη νόσο του Πάρκινσον

Ομάδα πέντε φοιτητών του Πολυτεχνείου ΑΠΘ, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, αποτελούμενη από τους Βασιλική Μπικιά, Δέσποινα – Αναστασία Ευθυμιάδου, Δημήτριο Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν και ανέπτυξαν την «Prognosis», μια εφαρμογή, η οποία εστιάζει σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον και στις παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Πώς λειτουργεί; Με τη βοήθεια της τεχνολογίας (αισθητήρες κινητού τηλεφώνου), συλλέγονται δεδομένα συμπεριφοράς (ομιλία, κίνηση) και εξάγονται συμπεράσματα ως προς την προδιάθεση εμφάνισης της νόσου. Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό, ο χρήστης-ασθενής παραπέμπεται στο γιατρό του.

“Prognosis” για τη νόσο του Πάρκινσον-1

Η δεύτερη διάσταση της εφαρμογής αναφέρεται σε παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ένα από τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής της νόσου του Πάρκινσον είναι το «πάγωμα» στο βάδισμα. Συνδέοντας την εφαρμογή με ένα «έξυπνο» περικάρπιο επιτυγχάνονται δύο πράγματα: πρώτον, γίνεται αντιληπτό πότε ο ασθενής σταματάει να περπατάει και δεύτερον, με την αναπαραγωγή μιας δόνησης στον καρπό του και ενός ηχητικού ερεθίσματος, του δίνεται και πάλι ένας ρυθμός ώστε να συνεχίσει να περπατά.

Το πλεονέκτημα της εφαρμογής “Prognosis” έγκειται στο ότι το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε χρήστη smartphone με πρόσβαση στο Internet.

Η πρόταση της ομάδας ξεχώρισε και βραβεύτηκε με το τέταρτο χρηματικό βραβείο (€4.000), μεταξύ των πρωτότυπων προτάσεων που υποβλήθηκαν στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, μιας δράσης του προγράμματος NBG Business Seeds​ για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση και τη στήριξη της δημιουργικότητας, ειδικά των νέων, και στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας.

«Η συμμετοχή μας στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seedsαποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να προωθήσουμε την ιδέα μας, να τη μάθει ο κόσμος και, παράλληλα, να πάρουμε τις γνώμες και τις συμβουλές ειδικών που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Επίσης, τα σχόλια και οι προβληματισμοί που έθεσαν οι άνθρωποι του χώρου, μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι. Τα χρήματα που αποκομίσαμε από το έπαθλο αποτελούν μια ισχυρή ενίσχυση της πιλοτικής μελέτης που τρέχουμε αυτήν την στιγμή με το σύλλογο Παρκινσονικών Βορείου Ελλάδος και με το North-West Parkinson's Foundation στο Seattle της Αμερικής. Αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη των μελλοντικών πελατών μας και επιταχύνει την είσοδό μας στην αγορά και την ανάπτυξη της επιχείρησής μας», δηλώνουν οι δημιουργοί της.

Σημαντική πληροφορία: ο 7ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας έχει ξεκινήσει ήδη και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή έως και τις 10/10/2016 και ώρα 15:00. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Παρακολουθήστε το video με την παρουσίαση της πλατφόρμας από τους ιδρυτές της: