Αύξηση φόρων σε αναψυκτικά με ζάχαρη ζητεί ο ΠΟΥ

Αύξηση φόρων σε αναψυκτικά με ζάχαρη ζητεί ο ΠΟΥ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας την αύξηση των φόρων στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καταπολεμηθούν μάστιγες όπως είναι η επιδημία σακχαρώδη διαβήτη αλλά και παχυσαρκίας, αφού τεκμαίρεται ότι η αύξηση της τιμής θα περιορίσει την κατανάλωση.

Αν οι τιμές λιανικής πώλησης αυξηθούν κατά 20% μέσω της φορολογίας, θα επέλθει μείωση της κατανάλωσης αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην έκθεση «Δημοσιονομικές Πολιτικές για τη Διατροφή και την Πρόληψη Μη Λοιμωδών Ασθενειών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο από το 1980 έως το 2014, τα ποσοστά παχυσαρκίας υπερδιπλασιάστηκαν και σήμερα το 11% των ανδρών και το 15% των γυναικών είναι παχύσαρκα. Συνολικά, οι άνθρωποι αυτοί ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια. Ομως το πρόβλημα δεν σταματά εδώ, καθώς την ίδια στιγμή 42 εκατομμύρια παιδιά, νεότερα των πέντε ετών, ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2015 καταγράφοντας αύξηση που ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια μέσα σε διάστημα μόλις 15 ετών.

Επιπλέον, 422 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι φόροι και οι επιδοτήσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών και αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση των αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας αλλά εξίσου ζοφερή είναι η κατάσταση και σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου όπως, παραδείγματος χάρη, στην Κίνα. Τα αναψυκτικά που περιλαμβάνουν ζάχαρη είναι πολύ δημοφιλή στη Λατινική Αμερική, με τους κατοίκους της Χιλής και του Μεξικού να καταναλώνουν κατά κόρον τέτοια ηδύποτα.

Οι οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Μάρτιο του 2015 αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα, ότι ενήλικες και παιδιά σε Αμερική, Δυτική Ευρώπη και Μέση Ανατολή οφείλουν να περιορίσουν στο μισό την ποσότητας της ζάχαρης που καταναλώνουν, έτσι ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν για παχυσαρκία και χαλασμένα δόντια.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμός Υγείας συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας και όπως φαίνεται ο διεθνής οργανισμός πήρε κάποια μαθήματα από τον πόλεμο εναντίον του καπνίσματος.

Ωστόσο, ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, είναι γιατί φαντάζει τόσο δύσκολο να περικόψουμε την κατανάλωση ζάχαρης και τι ακριβώς είναι αυτό που πυροδοτεί τη μανία μας για ζάχαρη και γλυκίσματα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το ένστικτό μας είναι αυτό που μας κάνει τα θέλουμε τα γλυκίσματα, καθώς αυτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή μας.

Οταν καταναλώνουμε τρόφιμα, η απλή γλυκόζη απορροφάται από τα έντερα στο κυκλοφορικό σύστημα και διανέμεται σε όλα τα κύτταρά μας. Η γλυκόζη άλλωστε είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον εγκέφαλο, καθώς αποτελεί το καύσιμο για δισεκατομμύρια νευρωνικά κύτταρα. Ακόμα και η γεύση της ζάχαρης φαίνεται ότι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μάλιστα, μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον υπέδειξε ότι ακόμα και τα νεογέννητα έχουν σαφή προτίμηση για τις γλυκές γεύσεις, ενώ είναι γνωστό ότι και τα παιδιά τις προτιμούν. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό θα ήταν ένα εξελικτικό προνόμιο όταν εμφανίστηκε ο άνθρωπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή