Ευρωπαϊκό βραβείο Επιδημιολογίας στον Αγγ. Χατζάκη

Ευρωπαϊκό βραβείο Επιδημιολογίας στον Αγγ. Χατζάκη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το αριστείο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας στην κατηγορία «Επιδημιολογική και πληθυσμιακή έρευνα» για μία από τις δημοσιεύσεις του σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αριστοτέλης» τιμήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Λισσαβώνα ο καθηγητής Αγγελος Χατζάκης του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το άρθρο του κ. Χατζάκη, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction, 110: 1453-1467, κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 50 άλλες υποψήφιες δημοσιεύσεις.

Το Πρόγραμμα «Αριστοτέλης» στόχευε στη διερεύνηση των επιδημιολογικών, συμπεριφορικών και ιολογικών χαρακτηριστικών της επιδημίας του AIDS στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών στην Αθήνα, την έγκαιρη παρέμβαση στους χρήστες και το περιβάλλον τους και την αναστολή της επιδημικής έξαρσης. Υλοποιήθηκε στην Αθήνα τη διετία 2012 – 2013 από το εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Praksis και Θετική Φωνή. Στο πλαίσιο του προγράμματος διανεμήθηκαν 565.000 βελόνες και σύριγγες, ενώ ο ΟΚΑΝΑ ενέταξε 1.000 επιπλέον χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στα προγράμματα υποκατάστασης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάζονται στο άρθρο για το οποίο βραβεύθηκε ο κ. Χατζάκης, στις 3.320 περιπτώσεις ενεργών χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών, που εντόπισε το πρόγραμμα, ο επιπολασμός της ΗIV λοίμωξης ανήλθε στο 16,4%. Παράγοντες κινδύνου για τη μόλυνση στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών βρέθηκε ότι είναι η συχνή ενδοφλέβια χρήση, η έλλειψη στέγης, το ιστορικό φυλάκισης και –κυρίως για τις γυναίκες– ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων. Με την υλοποίηση του προγράμματος, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μειώθηκε κατά 78%, ενώ μειώθηκαν οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και αυξήθηκε η σύνδεση των χρηστών με προγράμματα αντιρετροϊκής θεραπείας και υποκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός του βραβείου εγκαινιάστηκε το 2011 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και την επιστημονική επιτροπή του, με σκοπό να τιμήσει το επιστημονικό γράψιμο και να διακρίνει την υψηλής ποιότητας έρευνα στον τομέα των παράνομων ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή