Μεταμόσχευση καρπού σε άνδρα που γεννήθηκε χωρίς άκρα

Μεταμόσχευση καρπού σε άνδρα που γεννήθηκε χωρίς άκρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα σημαντικό βήμα στην ιατρική των μεταμοσχεύσεων έγινε στην Πολωνία, όπου ειδικευμένοι χειρουργοί κατάφεραν να συνδέσουν μόσχευμα καρπού, το οποίο είχε ληφθεί από πτωματικό δότη, σε έναν άνδρα που είχε γεννηθεί χωρίς άνω άκρα. Πρόκειται για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά που γίνεται κάτι τέτοιο.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο Ανταμ Ντομανάσιβιτς, επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βρόκλαου, «πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται μεταμόσχευση άνω άκρου σε ένα ενήλικα που είχε γεννηθεί χωρίς χέρια. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος που δέχθηκε το μόσχευμα έζησε επί 32 χρόνια χωρίς άνω άκρο».

Μέχρι σήμερα, μία παρόμοια χειρουργική διαδικασία, είχε ακολουθηθεί σε σιαμαία βρέφη, τα οποία είχαν αποκολληθεί στην Ινδονησία και τον Καναδά. Στο παρελθόν, ωστόσο, πολλές φορές έχουν γίνει ανάλογες μεταμοσχεύσεις σε άτομα που είχαν υποστεί ακρωτηριασμό. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου και διήρκεσε 13 ώρες.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο ασθενής, σήμερα, μπορεί να κινήσει τα δάκτυλά του, αλλά όχι ολόκληρο το άκρο.

Ωστόσο, οι χειρουργοί αισιοδοξούν ότι με το πέρασμα του χρόνου το άκρο θα ανακτήσει την κινητικότητά του. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση στη νευροφυσιολογία αλλά και στην πρακτική των μεταμοσχεύσεων, γιατί μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι δεν ήταν κάτι τέτοιο δυνατό στην περίπτωση των γενετικών ανωμαλιών», κατέληξε ο Ντομανάσιβιτς.

Το επιτυχές εγχείρημα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται στον κόσμο χωρίς άκρα και που μοναδική εναλλακτική τους λύση ήταν η τοποθέτηση προσθετικών μελών.

Πειραματικό φάρμακο

Ομως και από τη φαρμακοβιομηχανία οι ειδήσεις είναι σημαντικές όσο και ευχάριστες, καθώς ένα νέο πειραματικό σκεύασμα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας θεωρείται σταθμός για τη θεραπεία της νόσου. Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine και υποδεικνύουν ότι το νέο σκεύασμα μπορεί να επιβραδύνει την καταστροφή του εγκεφάλου σε δύο μορφές της νόσου.

Το σκεύασμα Ocrelizumab, που ήδη μελετάται από αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να πάρει έγκριση κυκλοφορίας, δρα σκοτώνοντας κάποια από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα κύτταρα Β τα οποία ευθύνονται για την καταστροφή της μυελίνης που χαρακτηρίζει τη νόσο. Οπως λένε οι ειδικοί, τα συμπεράσματα που κατέγραψαν από τις κλινικές μελέτες πιθανώς να μεταβάλουν τη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου ριζικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή