Ενα Βιάγκρα για τον εγκέφαλο

Ενα Βιάγκρα για τον εγκέφαλο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τη δημιουργία ενός «εγκεφαλικού Βιάγκρα» στρέφονται οι επιστήμονες μετά τον εντοπισμό ορμόνης η οποία, ως φαίνεται, ενισχύει την επιθυμία για έρωτα και σεξ. Αυτό ήταν τουλάχιστον το συμπέρασμα μεγάλης βρετανικής έρευνας με ελληνική συμμετοχή.

Οι ειδικοί εντόπισαν την ορμόνη κισπεπτίνη, η οποία, όπως φαίνεται, ενισχύει τη δραστηριότητα στις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την αγάπη και τον έρωτα.

Η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλά οι Βρετανοί ειδικοί ελπίζουν ότι μελλοντικά θα καταφέρουν με ένα χάπι, το οποίο θα έχει ως δραστική ουσία αυτήν την ορμόνη, να θεραπεύουν τα ψυχοσεξουαλικά προβλήματα, ενισχύοντας τη σεξουαλική επιθυμία.

Οι ερευνητές του τμήματος Ιατρικής του Ιμπίριαλ Κόλετζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουάλτζιτ Ντίλο και τον ελληνικής καταγωγής δρα Αλέξανδρο Κομνηνό, ο οποίος και υπογράφει την έρευνα, δημοσιεύσαν τις διαπιστώσεις τους στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.

Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ειδικοί μελέτησαν 29 υγιείς ετερόφυλους άνδρες. Κάποιοι από αυτούς έκαναν ενέσεις κισπεπτίνης ή έλαβαν ψευδοφάρμακο, ενώ στη συνέχεια κλήθηκαν να παρατηρήσουν διάφορες εικόνες που είχαν είτε ρομαντικό περιεχόμενο είτε σεξουαλικό ή τέλος αδιάφορο. Κατά την περίοδο που κοιτούσαν τις εικόνες υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία.

Ετσι διαπιστώθηκε ότι η ένεση της ορμόνης πυροδότησε δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το σεξ και τον έρωτα. Ταυτόχρονα μειώθηκε η αρνητική συναισθηματική διάθεση των εθελοντών, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο και για τη χρήση της κισπεπτίνης ως αντικαταθλιπτικού. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν περιορισμένη ερωτική διάθεση ήταν αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότερο.

Η κισπεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό και ενεργοποιεί την παραγωγή άλλων αναπαραγωγικών ορμονών και γι’ αυτό τα επίπεδά της αυξάνονται κατά την εφηβεία. Θεωρείται, δε, υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τη μεγάλη ερωτική ορμή των νέων σε ηλικία ανθρώπων. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο δρ Κομνηνός, είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες, προτού η συγκεκριμένη ορμόνη μπορέσει να αξιοποιηθεί κλινικά.

Σε ζευγάρια

Η ορμόνη θα χορηγείται και σε ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά, όχι λόγω βιολογικών αλλά λόγω ψυχοσεξουαλικών διαταραχών. Ετσι, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η επόμενη μελέτη που έχει δρομολογηθεί θα εστιάσει το ενδιαφέρον της σε άνδρες, οι οποίοι, ωστόσο, πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές που έχουν επιπτώσεις στη σεξουαλική τους συμπεριφορά, όπως, εξάλλου, και σε γυναίκες.

Γενικότερα η ενίσχυση της σεξουαλικότητας είναι ένας τομέας όπου έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η σύγχρονη επιστήμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή