Αύξηση των γυναικών με καρκίνο

Αύξηση των γυναικών με καρκίνο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα ποσοστά κρουσμάτων καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν σχεδόν έξι φορές ταχύτερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες μέσα στα επόμενα 20 χρόνια και ένας από τους παράγοντες που συνδέονται με το φαινόμενο αυτό είναι η παχυσαρκία, προβλέπουν οι ειδικοί.

Καθώς αρκετές μορφές καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία εμφανίζονται μόνο σε γυναίκες, ο αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων και των δύο φύλων που είναι σημαντικά υπέρβαροι είναι πιθανόν να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου μεταξύ γυναικών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η μεγαλύτερη ερευνητική φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, Cancer Research UK. Περισσότερο υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα καρκίνου των ωοθηκών, του τραχήλου, του μαστού, του παχέος εντέρου και του στόματος. Τα ποσοστά θα αυξηθούν κατά περίπου 0,5% στους άνδρες και 3% στις γυναίκες, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το 2035 θα διαγνωστούν με τη νόσο σχεδόν 4,5 εκατομμύρια γυναίκες και 4,8 εκατομμύρια άνδρες.

Ο επικεφαλής του Cancer Research UK σερ Χαρπάλ Κουμάρ δήλωσε σχετικά: «Αυτά τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την τεράστια πρόκληση που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και παγκοσμίως». «Δείχνουν ότι περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότεροι καταλήγουν από καρκίνο παρά από AIDS, ελονοσία και φυματίωση μαζί. Με μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα ελπίζουμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη βελτίωση μέσα στα επόμενα 20 χρόνια στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και να αναπτύξουμε θεραπείες, ώστε μέχρι το 2034 τρεις στους τέσσερις καρκινοπαθείς να επιβιώνουν».

Το κάπνισμα είναι ένας άλλος παράγοντας που συνδέεται με την προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου μεταξύ των γυναικών, γεγονός που σημαίνει ότι κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στον αριθμό των ανδρών και των γυναικών που πάσχουν από τη νόσο. Τα μεγάλα ποσοστά καπνιστριών εμφανίστηκαν αργότερα σε σχέση με εκείνα των καπνιστών και η συνήθεια αυτή εξακολουθεί να επηρεάζει κατά πολύ τον αριθμό των κρουσμάτων καρκίνου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Cancer Research UK. Η Σάρα Τουλ, η επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών υγείας του Παγκόσμιου Ταμείου για την Ερευνα Κατά του Καρκίνου (WCRF), δήλωσε ότι η έλλειψη σωματικής άσκησης και η κατανάλωση αλκοόλ είναι δύο ακόμη παράγοντες που ευθύνονται για την προβλεπόμενη αύξηση των ποσοστών κρουσμάτων καρκίνου στις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι ανησυχητικό ότι τα ποσοστά προβλέπεται να αυξηθούν τόσο δραματικά στις γυναίκες, ειδικά καθώς τόσα πολλά κρούσματα καρκίνου μπορούν να αποτραπούν. Για παράδειγμα, σχεδόν δύο στα πέντε κρούσματα καρκίνου του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποτραπούν αν οι γυναίκες διατηρούσαν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, ασκούνταν σωματικά περισσότερο και δεν κατανάλωναν αλκοόλ – αυτό ισοδυναμεί με περίπου 20.000 λιγότερα κρούσματα τον χρόνο. Αλλες μορφές καρκίνου που θα μπορούσαν να μειωθούν στις γυναίκες να υιοθετούσαν έναν υγιέστερο τρόπο ζωής περιλαμβάνουν εκείνους της μήτρας και των ωοθηκών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή