ΥΓΕΙΑ

Η ρύπανση επηρεάζει τα έμβρυα

Η ρύπανση επηρεάζει τα έμβρυα

Η έκθεση των εγκύων σε ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει πρόωρους τοκετούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environment International. Η ρύπανση δεν προέρχεται μόνο από οχήματα και βιομηχανίες, αλλά και από ξυλόφουρνους, πυρκαγιές, ακόμη και αμμοθύελλες.

«Η ρύπανση δεν είναι βλαβερή μόνο για όσους την αναπνέουν απευθείας – μπορεί επίσης να επηρεάσει αισθητά το έμβρυο», είπε ο συντάκτης της έρευνας, Κρις Μάλεϊ. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρους τοκετούς, όπως η ηλικία και η υγεία της μητέρας. Από τους 15 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς που καταγράφονται στον πλανήτη κάθε χρόνο, οι 2,7 εκατ. οφείλονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Μια έγκυος που ζει σε πόλη της Κίνας ή της Ινδίας μπορεί να εισπνέει ώς και δέκα φορές περισσότερους ρύπους απ ό,τι μια έγκυος που ζει στην ευρωπαϊκή επαρχία. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πρόωρων τοκετών που οφείλονται στη ρύπανση παρατηρούνται στη Νότια και Ανατολική Ασία. Στις αφρικανικές ζώνες πέριξ της Σαχάρας και στη Μέση Ανατολή, οι πρόωρες γεννήσεις συσχετίζονται με τον βαθμό έκθεσης στην σκόνη της ερήμου.

Η Ευρώπη, μια ήπειρος στην οποία τα νοικοκυριά δεν είναι υποχρεωμένα να μαγειρεύουν με ξυλόφουρνους και στην οποία δεν υπάρχουν έρημοι (με εξαίρεση τις κατά καιρούς «επισκέψεις» της σκόνης από τη Σαχάρα), οι πρόωρες γεννήσεις λόγω ρύπανσης θα μπορούσαν να είχαν εξαλειφθεί. Αυτό δυστυχώς δεν έχει συμβεί. Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε τελική προειδοποίηση στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Βρετανία για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανώτατων ορίων ρύπων, οι οποίοι, σύμφωνα με την επιτροπή, ευθύνονται για τριπλάσιους θανάτους απ ό,τι τα τροχαία. Η Κομισιόν συνέστησε μέτρα για τη μείωση της κίνησης των οχημάτων, περιορισμό της ντιζελοκίνησης και μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Παράλληλα, όμως, έρευνα του Corporate Europe Observatory διαπίστωσε ότι τα οικονομικά συμφέροντα που ποντάρουν σε βρώμικες τεχνολογίες εξακολουθούν να ασκούν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στη σύνταξη των πανευρωπαϊκών κανόνων. Συγκεκριμένα, στις Επιτροπές Ειδικών RDE-LDV και GEARS2030, που συμβουλεύουν την Κομισιόν για τη συγγραφή κανόνων που αφορούν τη ρύπανση των οχημάτων, το 78% και το 72% των μελών αντίστοιχα προέρχονται από την αυτοκινητοβιομηχανία. «Το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν οι βιομηχανίες που προσπαθούν να αποδυναμώσουν και να παρακάμψουν τους κανονισμούς πρέπει να εμπλέκονται στη συγγραφή τους» παρατηρεί το ινστιτούτο. Η έρευνα εξέτασε τη σύσταση των επιτροπών ειδικών μετά τις εφαρμογές των μεταρρυθμίσεων περί διαφάνειας που εισηγήθηκε ο επίτροπος Τίμερμανς και διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις, η στρεβλή σύνθεση παραμένει. Οι «στημένοι» έλεγχοι ντιζελοκίνητων οχημάτων επέτρεψαν επί χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία να καταστρέφει την υγεία των πολιτών, καλλιεργώντας τον μύθο του «καθαρού» πετρελαίου κίνησης.