Μεσογειακή διατροφή κατά καρκίνου του μαστού

Μεσογειακή διατροφή κατά καρκίνου του μαστού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ. Η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού μέχρι και 40%, σύμφωνα με εκτενή έρευνα του Παγκόσμιου Ερευνητικού Ταμείου για τον Καρκίνο.

Η μεσογειακή δίαιτα, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και σιτηρά, έχει πολλές φορές εγκωμιαστεί για τα πλεονεκτήματά της, μεταξύ άλλων για την περιστολή του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες στη Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου, αποδεικνύει επιπλέον ότι η ευεργετική της δράση θα μπορούσε να επεκταθεί και στον καρκίνο, ειδικά εκείνον του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, που αναπτύσσεται μετά την εμμηνόπαυση και δεν μπορεί να θεραπευθεί με ορμόνες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Πιετ φαν ντεν Μπραντ του Πανεπιστημίου Μάαστριχτ στην Ολλανδία, είπε: «Η έρευνά μας μπορεί να μας βοηθήσει να ρίξουμε φως στον τρόπο που οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Εντοπίσαμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ μεσογειακής δίαιτας και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων μεταξύ των γυναικών σε εμμηνόπαυση, ακόμη και στις τάξεις μη μεσογειακών πληθυσμών. Αυτού του είδους ο καρκίνος του μαστού έχει συνήθως χειρότερη πρόγνωση από άλλους τύπους καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 62.500 γυναίκες, ηλικίας 55 έως 69 ετών σε διάστημα δύο δεκαετιών. Ολες τους συμμετείχαν στη σχετική έρευνα που ξεκίνησε το 1986. Η διατροφή τους αποτέλεσε αντικείμενο παρατήρησης προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ακολουθήθηκε η μεσογειακή διατροφή, η οποία σημειωτέον προβλέπει χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών, ψωμιού και λευκού ρυζιού.

Παραδοσιακά περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά επειδή είναι γνωστό ότι το οινόπνευμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, αποκλείστηκε από τη μελέτη. Προηγούμενη έρευνα που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 12.000 κρούσματα καρκίνου του μαστού τον χρόνο θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, σε περίπτωση μηδενικής κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα.

Αν υπήρχε σχέση αιτίας – αιτιατού, αν όλοι ακολουθούσαν την αυστηρότερη μεσογειακή δίαιτα, περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων και 2,3% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Διαφορετικά στοιχεία

Στη διάρκεια της ανάλυσης έγινε αυστηρή παρακολούθηση των διαφορετικών στοιχείων μεσογειακής διατροφής ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ξηρών καρπών. Παρατηρήθηκε έτσι πως την ευεργετικότερη δράση είχαν οι ξηροί καρποί, ακολουθούμενοι από τα φρούτα και τα ψάρια. Η δρ Παναγιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνητικής χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Ερευνητικού Ταμείου για τον Καρκίνο, υπογράμμισε τη σημασία της μελέτης στην εφημερίδα «Γκάρντιαν»: «Με δεδομένο ότι ο καρκίνος του μαστού είναι τόσο διαδεδομένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρόληψη είναι καίριας σημασίας αν θέλουμε να δούμε τον αριθμό των γυναικών που αναπτύσσουν τη νόσο να μειώνεται. Χαιρετίζουμε την περαιτέρω έρευνα που μας βοηθάει καλύτερα να καταλάβουμε τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαφόρων ειδών καρκίνου του μαστού», είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, περυσινή μελέτη της αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας ανέφερε ότι εξίσου σημαντική είναι η μεσογειακή διατροφή και για την αποτροπή επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή