ΣΙΔΝΕΪ. Το άγχος καταπολεμούν αποτελεσματικά τα λαχανικά και τα φρούτα, σύμφωνα με νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal Open.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ βασίστηκε σε έρευνα γύρω από τις διατροφικές συνήθειες 60.000 Αυστραλών άνω των 45 ετών, των οποίων η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων τέθηκε στο μικροσκόπιο μεταξύ 2006 και 2010. Παράλληλα, οι ερευνητές αξιοποίησαν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου δέκα ερωτήσεων, έτσι ώστε να εκτιμηθεί το επίπεδο άγχους των υποψηφίων. Η μελέτη διαπίστωσε έτσι ότι τρεις με τέσσερις μερίδες λαχανικών την ημέρα είναι ικανές να μειώσουν το άγχος των ερωτηθέντων σε ποσοστό 12%, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά ή περιορίζονται σε μία μερίδα.
Η ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ διαπίστωσε επίσης ότι οι θετικές επιπτώσεις αυτές ενισχύονται, εφόσον προστεθούν και φρούτα στην καθημερινή δίαιτα. Η δίαιτα που περιορίζεται, όμως, στα φρούτα, χωρίς να περιλαμβάνει λαχανικά, δεν περιορίζει τα επίπεδα άγχους. Παρότι η έρευνα δεν προβαίνει σε εκτιμήσεις για το φαινόμενο αυτό, είναι γνωστό ότι λαχανικά και φρούτα περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, που είναι γνωστό ότι επιδρούν θετικά στο νευρικό σύστημα.