ΥΓΕΙΑ

Ωθηση στην ανάπτυξη με ένα αυγό ημερησίως

Ωθηση στην ανάπτυξη με ένα αυγό ημερησίως

Η αρχετυπική εικόνα της μητέρας ή γιαγιάς που κυνηγάει το εγγόνι για να φάει το αυγό του βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα αιώνων. Τα δεδομένα αυτά επιχείρησαν να κωδικοποιήσουν Αμερικανίδες ερευνήτριες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, διεξάγοντας σχετική έρευνα στο Εκουαδόρ. Στη χώρα αυτή, το 25% των παιδιών υστερεί σε ανάπτυξη, ενώ στα υψίπεδα όπου κατοικούν Ινδιάνοι το ποσοστό φθάνει το 42%. Στην περιοχή αυτή, οι ερευνήτριες με επικεφαλής τη Λόρα Ιανότι διάλεξαν περίπου 160 βρέφη έξι έως οκτώ μηνών, τα οποία χώρισαν, στην τύχη, σε δύο ομάδες. Στα μωρά της μίας ομάδας έδιναν κάθε μέρα ένα αυγό, αφήνοντας κατά τα άλλα τους γονείς να καθορίζουν τη διατροφή τους, η οποία συνήθως συνίστατο σε μητρικό γάλα. Τα βρέφη της δεύτερης ομάδας δεν άλλαξαν τίποτα στη διατροφή τους. Οι ερευνήτριες επισκέπτονταν κάθε μέρα τις οικογένειες και παρακολουθούσαν αν το αυγό είχε καταναλωθεί και αν τα μωρά εμφάνιζαν αλλεργίες, κάτι που στα μωρά του δείγματος δεν συνέβη. Εξι μήνες αργότερα, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στην αρχή του πειράματος, στην ομάδα που κατανάλωνε αυγά, υστέρηση στην ανάπτυξη παρουσίαζαν τα 37 από τα 78 παιδιά. Στο τέλος, είχαν πέσει στα 21, μείωση που φθάνει το 43%.

Αντιθέτως, στην ομάδα που δεν έτρωγε αυγά, αναπτυξιακή υστέρηση παρουσίαζαν στην αρχή του πειράματος 26 μωρά και μετά το τέλος του 29. «Τα παιδιά αυτά υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό», σχολίασε στο περιοδικό Spiegel o διευθυντής του προγράμματος διατροφής του νοσοκομείου παίδων του Μονάχου, Μπέρτολντ Κολέτσκο. «Μέχρι στιγμής, οι έρευνες δοκίμαζαν συμπληρώματα διατροφής με σκόνη γάλακτος, που είναι δυσεύρετα στις περιοχές αυτές. Το γεγονός ότι δοκίμασαν αυγά είναι κάτι καινούργιο και πολύ θετικό». Το αυγό είναι μία ολοκληρωμένη τροφή, ενώ έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι κάποιες από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει, όπως η χολίνη, ευνοούν τη σωματική ανάπτυξη. Οι γιαγιάδες του παλιού καιρού αγνοούσαν τις μελέτες αυτές, αλλά, παρόλ’ αυτά, έκαναν το σωστό.

Στον αντίποδα, η μανία με τη χορτοφαγία αποδεικνύεται όχι μόνο ανθυγιεινή για τα παιδιά αλλά και επικίνδυνη. Βελγικό δικαστήριο καταδίκασε χθες δύο γονείς για τον θάνατο του παιδιού τους, το οποίο υπέκυψε από υποσιτισμό και αφυδάτωση. Οι γονείς οι οποίοι είναι υποστηρικτές εναλλακτικών μορφών δίαιτας έλαβαν εξάμηνες ποινές φυλάκισης με αναστολή.

Η δίκη δημιούργησε στο Βέλγιο θύελλα αντιδράσεων σχετικά με τα εναλλακτικά φάρμακα και τρόφιμα. Οι δύο γονείς διατηρούν κατάστημα βιολογικών προϊόντων και εφάρμοσαν στον νεογέννητο γιο τους μια δίαιτα με γάλα από ρύζι, κινόα και άλλα παρόμοια συστατικά χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν κάποιον γιατρό, με αποτέλεσμα το τρίτο τους παιδί «να είναι μόλις 4,3 κιλά και να πεθάνει 7 μηνών λόγω υποσιτισμού».