ΥΓΕΙΑ

«Μαύροι κύκλοι» γύρω από τα μάτια

black_circles

Πολλές φορές δεν έχετε αναρωτηθεί για το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους «μαύρους κύκλους» γύρω από τα μάτια σας; Ο όρος «μαύροι κύκλοι» βέβαια μπορεί να έχει επικρατήσει, όμως στη πραγματικότητα περιγράφει μια ευρεία γκάμα από καταστάσεις οφειλόμενες σε γενετικές, περιβαλλοντικές και δερματολογικές αιτίες.

Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για το οποίο οι πάσχοντες γνωρίζουν λίγα και για το οποίο δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία. Σας παραθέτουμε μία κατηγοριοποίηση των συμπτωμάτων και σας περιγράφουμε τη βέλτιστη συνδυαστική θεραπεία για τον κάθε φορά διαφορετικό τύπο των «μαύρων κύκλων». Παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν ένα συνδυασμό συμπτωμάτων εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων.

1. Υπερκόγχια προεξοχή του τοπικού λιπώδους στρώματος – γνωστή και ως «σακούλες κάτω από τα μάτια».

Αν οι σακούλες δεν είναι έντονες αλλά είναι εμφανή τα «κοιλώματα των δακρύων – tear troughs», τότε τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος – «fillers» είναι η καλύτερη λύση και μπορούν να τοποθετηθούν, έτσι ώστε να καλυφθεί η «δακρυακή λεκάνη». Για τις βαρύτερες περιπτώσεις η βλεφαροπλαστική είναι μια καλή λύση. Για το χαλαρό δέρμα, σε συνδυασμό με «σακούλες», τα LASER και οι RF ραδιοσυχνότητες, είναι πολύ αποτελεσματικά όπλα.

2. Υπερκόγχιο Οίδημα – γνωστό και ως «πρήξιμο».

Επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο γίνεται οιδηματώδες όταν υπόκειται σε επιβαρύνσεις, όπως οι εποχικές αλλεργίες, οι ρινικές λοιμώξεις, το κλάμα, η κατακράτηση υγρών εξαιτίας της υπέρτασης ή η διατροφή με τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η βαρύτητα είναι παράγοντας που συνεισφέρει στη δημιουργία πρηξίματος κάτω από τα μάτια.

Ο ύπνος πάνω στο στομάχι ή στο πλευρό μπορεί να ενθαρρύνει τα υγρά να συσσωρεύονται στη περιοχή κάτω από τα μάτια. Η ενδεδειγμένη στάση είναι ανάσκελα με ένα επιπρόσθετο μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι.

Επίσης, καλό είναι να μη τρίβετε τα μάτια σας, να μη πηγαίνετε για ύπνο χωρίς ντεμακιγιάζ, και να χρησιμοποιείτε απαλό υλικό για το ντεμακιγιάζ. Οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει τη περιοχή των ματιών μπορεί να συνεισφέρει στη συσσώρευση υγρών και άρα σε οίδημα-πρήξιμο.

Το πρήξιμο κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, ειδικά αν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια εμφανιστεί ξαφνικά. Θυρεοειδοπάθειες, καρδιοαγγειακά ή προβλήματα στα νεφρά είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν κατακράτηση υγρών κάτω από τα μάτια.

3. Περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση – Ευρέως γνωστοί ως «μαύροι κύκλοι»

Ο χρωματισμός γύρω από τα μάτια είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και οφείλεται στην αυξημένη μελανίνη. Η γενετική προδιάθεση, το τρίψιμο της περιοχής, και οι λοιμώξεις του δέρματος όπως π.χ. το έκζεμα, μπορούν να παίξουν ρόλο επιδεινώνοντας το χρωματισμό του λεπτού δέρματος κάτω από τα μάτια.

Η χρόνια συνήθεια τριψίματος καθώς και η ανάπτυξη δερματίτιδων από εφαρμοσθέντα καλλυντικά στην περιοχή, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία σκούρου δέρματος.

Οι κρέμες με ρετινοϊκό οξύ μπορούν να βοηθήσουν να απαλυνθεί το σκούρο δέρμα. Θα πρέπει βέβαια, να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες για να αποφευχθεί ο ερεθισμός της περιοχής. Οι κρέμες αποχρωματισμού του δέρματος με αζελεϊκό οξύ, kojic acid, and glycolic acid μπορούν να βοηθήσουν επίσης. Οι κρέμες με υδροκινόνη έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στον αποχρωματισμό της περιοχής κάτω από τα μάτια.

Το ελαφρύ χημικό peeling μπορεί να βοηθήσει στον αποχρωματισμό της περιοχής κάτω από τα μάτια. Το peeling με υδροκινόνη ή ρετινοϊκό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί για καλύτερα αποτελέσματα. Τα Q-switched lasers είναι τα πλέον αποτελεσματικά.

4. Υπερκόγχια εμβύθιση στο κανάλι των δακρύων.

Η «εντύπωση» που έχουμε του σχηματισμού μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια δεν οφείλεται πάντα στην απόχρωση του δέρματος. Συχνά, προκαλείται από την απώλεια όγκου του δέρματος στη περιοχή γύρω από τα μάτια, καθώς τονίζουν και αποκαλύπτουν την υποκείμενη οστέϊνη διαμόρφωση και δημιουργούν μια κοιλότητα-σκάφη η οποία «παρουσιάζεται» ως «μαύρος κύκλος».

Αυτές οι αλλαγές είναι συχνά οφειλόμενες σε γενετική προδιάθεση, αλλά και η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να συνδράμει. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι με μια μικρή ποσότητα υαλουρονικού οξέως τοποθετημένη στo κοίλωμα των δακρύων.

5. Περικογχική αγγειακή εξόγκωση

Με το χρόνο, το δέρμα γύρω από τα μάτια γίνεται πιο λεπτό, αφήνοντας εκτεθειμένα τα μικρά τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες ακριβώς κάτω από τη λεπτή επιδερμίδα. Η διόγκωση των αγγείων μπορεί να δημιουργήσει μια μπλε απόχρωση στο υπερκόγχιο δέρμα και να κάνει τη περιοχή να δείχνει σκούρα.

Οι κρέμες ματιών οι οποίες περιέχουν καφεΐνη μπορούν να συσφίξουν τα αιμοφόρα αγγεία και προσωρινά να μειώσουν τις εξογκώσεις των αγγείων. Για τις μεγάλες μπλε φλέβες, Δερματολογικά LASER αγγειακών βλαβών, όπως τα Long Pulse Νd:Yag, δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, σε σκουρότερες αποχρώσεις δέρματος αυτά τα lasers μπορούν να προκαλέσουν υπερχρωμικές αλλοιώσεις, εάν δεν συνδυαστούν με τις αντίστοιχες αγωγές προετοιμασίας και τις τεχνικές ψύξης της επιδερμίδας κατά την εφαρμογή.

6. Περικογχικές στατικές και δυναμικές ρυτίδες

Βotox τοποθετημένο σε πάρα πολύ μικρές δόσεις γύρω από τα άκρα της κόγχης του ματιού μπορεί να μειώσει τις δυναμικές ρυτίδες στη περιοχή. Η επανάληψη της θεραπείας ανά 3-4 μήνες μπορεί να εξασφαλίσει μακροχρόνια αποτελέσματα.

Εφαρμογή Laser resurfacing with fractionated CO2 μπορεί να εξασφαλίσει εξαιρετικά αποτελέσματα στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια. RF microneedling, επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλες τις εποχές του έτους.

Συμβουλές

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις υπερκόγχιων προβλημάτων, το make up μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη ορισμένων ατελειών. Οι πάσχοντες θα πρέπει να επιλέξουν ένα concealer που ταιριάζει στην απόχρωση του δέρματος τους ή είναι ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμο. Αν υπάρχει ήπιος αποχρωματισμός, καλό είναι να χρησιμοποιούν κάποιο προϊόν σε υγρή μορφή, ειδικά για περιπτώσεις διόγκωσης.
  • Η διακοπή του καπνίσματος, το οποίο αφυδατώνει το δέρμα και προκαλεί πρόωρη γήρανση και αποδυναμώνει τη παραγωγή κολλαγόνου, βοηθάει.
  • Αντιηλιακά γύρω από τη περιοχή των ματιών, επίσης είναι απαραίτητα. Επιπλέον, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται κατάλληλα ενυδατικά προϊόντα γύρω από τη περιοχή των ματιών στη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή ξήρανσης, ερεθισμών και αφυδάτωσης του δέρματος.

Από τον Χριστόφορο Τζερμιά, Δερματολόγο, Διευθυντή Τμήματος LASER Δερματολογίας & Μεταμόσχευσης Μαλλιών, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών