Πρωτοποριακή ανώδυνη, αναίµακτη, δισκεκτομή με ένεση gel

Πρωτοποριακή ανώδυνη, αναίµακτη, δισκεκτομή με ένεση gel

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δισκοπάθεια, δισκοκήλη, ισχιαλγία, οσφυοισχιαλγία, αυχενικό, αυχενοβραχιόνιο, θωρακική δισκοκήλη, ιππουριδική συνδροµή κ.ά. – Έννοιεs και ιατρικοί όροι, που σε πολλέs περιπτώσειs, είναι συνυφασµένοι µε το µεσοσπονδύλιο δίσκο και µε τη θεραπεία του, η οποία γίνεται – ή καλύτερα γινόταν – µε ανοιχτή χειρουργική επέµβαση.

Ποιος είναι ο ορισμός της προβολής του δίσκου;

Η προβολή δίσκου είναι μία παθογένεια που επηρεάζει τη Σπονδυλική Στήλη, όπου μία ρήξη στην περιφέρεια του μεσοσπονδύλιου δίσκου (ινώδης δακτύλιος) μπορεί να επιτρέψει στο μαλακό κεντρικό τμήμα του δίσκου (πηκτώδη πυρήνα), να δημιουργήσει προβολή. Οι προβολές αναπτύσσονται σχεδόν πάντα στο οπίσθιο-έξω τμήμα του καναλιού του νωτιαίου μυελού.

Η ρήξη στον ινώδη δακτύλιο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών παραγόντων, οι οποίοι μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν άμεσα ισχυρό πόνο, ακόμα και χωρίς να υπάρχει απευθείας πίεση στη ρίζα των νεύρων. Αυτός είναι και ο λόγος της χρήσης αντιφλεγμονωδών ουσιών στην περίπτωση προβολής, εκβολής, πρόπτωσης ή έκθλιψης του δίσκου.

Είναι ουσιαστικά μία περαιτέρω εξέλιξη μίας προϋπάρχουσας προβολής δίσκου, κατά την οποία, ο εξωτερικός φλοιός του ινώδους δακτυλίου είναι ανέπαφος αν και μπορεί να προβάλλει εντός του καναλιού όταν ο δίσκος είναι υπό πίεση.

Τι είναι το Discogel και πώς γίνεται;

Η νέα μέθοδοs τns δισκικής συρρίκνωσns, µε παρακέvτηση και ενδοδισκική έγχυση ειδικού gel, µε επεξεργασµένη αιθανόλη και σκιαγραφικό Tungsten, σε µκρομοριακή µορφή, κάνει πλέον την επανάσταση και τη διαφορά.

Το ειδικό gel εγχύεται µέσα στο δίσκο, µε µια ειδική λεπτή, µακριά βελόνα με στυλεό, µε τη βοήθεια ακτινοσκόπησης ή αξονικής τοµογραφίαs. Δεν χρειάζεται γενική αναισθησία, παρά µόνο λίγη τοπική στο δέρµα. Η «επέµβαση» διαρκεί 15’-20’ λεπτά για κάθε δίσκο. Μοναδική και αναγκαία προϋπόθεση είναι το άσηπτο περιβάλλον, γιαυτό, καλό είναι n έγχυση να γίνεται σε αίθουσα χειρουργείου με απόλυτα άσηπτες συνθήκες.

Η νέα μέθοδος προσφέρει σχεδόν άμεσο αίσθημα αποσυμπίεσης (στην περίπτωση που υπάρχει ανέπαφος ινώδης δακτύλιος) με :

  1. ενδοδισκική μεταφορά «υγρού» στο κέντρο του δίσκου (πηκτώδης πυρήνας) και
  2. ταυτόχρονη εναπόθεση «πρόθεσης» στην περιοχή της εφαρμογής.

Ο τρόπος δράσης του διαλύματος είναι φυσικοχημικός : απορροφητική επίδραση της αιθανόλης, με το νερό που περιέχεται στο δίσκο, σε συνδυασμό με ένα φαινόμενο όσμωσης-αφυδάτωσης του δίσκου από την περιφέρειά του προς τον πυρήνα του.

Ο ασθενής, μετά την ένεση, παραμένει ξαπλωμένος για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια είναι ελεύθερος να φύγει με τη σύσταση να μην παρασύρεται από τον ενθουσιασμό τις επόμενες δέκα (10) ημέρες και κάνει υπερβολικές κινήσεις.

Καλό είναι να συμπεριφέρεται σαν να υποβλήθηκε σε κανονική εγχείρηση, έστω και αν έκανε μόνο μία ένεση.

Ποιες είναι οι απόλυτες ενδείξεις για το Discogel;

  1. Πρόπτωση Δίσκου Χωρίς Ρήξη του Ινώδους Δακτυλίου (Οξεία Ισχιαλγία)
  2. Εκφυλιστική Νόσος Μεσοσπονδύλιου Δίσκου (Χρόνια Οσφυαλγία)

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του Discogel;

Μεγάλο πλεονέκτηµα είναι ότι κανένα από τα συστατικά δεν είναι τοξικό και, από όσεs δοκιµέs και πειράµατα έχουν γίνει, δεν προέκυψε κίνδυνοs, ακόµα και αν το gel περάσει µέσα στο νωτιαίο σωλήνα και έρθει σε επαφή με τις μήνιγγεs ή τα νεύρα.

Τα αποτελέσµατα από τη δράση του gel αρχίζουν να φαίνονται µέσα στο πρώτο 12ωρο. Ο δίσκοs συρρικνώνεται, η δισκοκήλη αρχίζει και υποχωρεί, η νωτιαία ρίζα πιέζεται όλο και λιγότερο και τα συµπτώµατα µειώνονται. Τα αποτελέσµατα βελτιώνονται µε το πέρασµα των ωρών και µετά τις πρώτες 3-4 µέρεs, στο 80% των περιστατικών, ο πόνοs και το µούδιασµα στο πόδι ή το χέρι, ανάλογα αν η ένεση έγινε σε οσφυικό ή αυχενικό δίσκο, εξαφανίζονται. Στιs 7 nµέρεs, το ποσοστό ανεβαίνει στο 92% και µετά τις 10 nµέρεs φτάνει το 100%.

Τελευταίο από τα συµπτώµατα που µειώνεται και φεύγει είναι ο πόνοs τοπικά στη µέση, στο λαιµό ή στην πλάτη, ιδιαίτερα αν προϋπάρχουν αλλοιώσειs από αρθρίτιδα στις σπονδυλικέs αρθρώσειs, που και αυτέs δε θα έφευγαν ούτε µε την κανονική και καθιερωµένη χειρουργική δισκεκτοµή, ανεξάρτητα µε το αν αυτή γίνεται μικρο επεµβατικά, ροµποτικά, ενδοσκοπικά, µε Laser ή όπωs αλλιώs γίνεται.

Γνωστέs αντενδείξειs για τη νέα µέθοδο δεν υπάρχουν. Δεν εφαρμόζεται μόνο σε άτοµα µε γνωστή αλλεργία και σε περιπτώσειs µε σnπτικέs καταστάσειs ή φλεγµονέs στο δίσκο ή σε άλλα σηµεία του σώµατοs, π.χ. ένα απόστηµα σε δόντι. Σε άτοµα κλειστοφοβικά ή ανήσυχα, που δυσκολεύονται να συνεργαστούν, χρήσιµη ήταν n συµβολή αναισθησιολόγου που, χωρίς γενική αναισθησία, καθησύχασε τον άρρωστο.

Γράφει ο Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Ιατρικό Περιστερίου
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή