Η ανδρική ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητα

Η ανδρική ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ηλικία του άνδρα και όχι μόνο της γυναίκας διαδραματίζει ρόλο στην επιτυχία των πρακτικών τεχνητής γονιμοποίησης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες φάνηκε να έχουν μικρότερες πιθανότητες να γονιμοποιήσουν τους συντρόφους τους από τους νεαρότερους άνδρες, ακόμα και όταν η σύντροφός τους είχε την ίδια ηλικία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρουσίασαν τη μελέτη τους που είχε να κάνει με 19 χιλιάδες κύκλους θεραπειών τεχνητής γονιμοποίησης στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας. Τα ευρήματα αντιτίθενται στη θεωρία ότι η ανδρική γονιμότητα παραμένει σταθερή στο πέρασμα του χρόνου. Οι μεταλλάξεις στο σπέρμα αλλά και η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες μίας εγκυμοσύνης.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα πιο ηλικιωμένα σπερματοζωάρια είχαν μεγαλύτερη τάση για γενετικά σφάλματα τα οποία συνδέονταν με κρούσματα αυτισμού και σχιζοφρένειας στα παιδιά.

Ωστόσο φαίνεται ότι η ηλικία της γυναίκας έχει να κάνει περισσότερo με τη γονιμότητα, από την ηλικία του άνδρα.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ηλικίας από σαράντα μέχρι σαράντα δύο ετών συνδεόταν με περιορισμό των πιθανοτήτων σύλληψης κατά 46% συγκριτικά με τους άνδρες που ήταν ηλικίας από τριάντα μέχρι τριάντα πέντε ετών, όταν η σύντροφός τους ήταν μικρότερη των τριάντα ετών.

Επίσης γυναίκες τριάντα πέντε ετών είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στους κύκλους τεχνητής γονιμοποίησης όταν βρίσκονταν με έναν άνδρα μικρότερο των τριάντα ετών συγκριτικά με έναν άνδρα τριάντα πέντε ετών.

Η δρ Λόρα Ντοτζ, του ιατρικού κέντρου Ισραέλ Ντίκονες και της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι τα αίτια περιορισμού της ανδρικής γονιμότητας με το πέρασμα των χρόνων δεν είναι απολύτως σαφή. «Αν και ο περιορισμός της γυναικείας γονιμότητας με το πέρασμα των χρόνων οφείλεται σε χρωματοσωμιακές ανωμαλίες, δεν είναι το ίδιο βέβαιο για την επίδραση που έχει το πέρασμα των ετών στην ανδρική γονιμότητα», τόνισε η Αμερικανίδα ειδικός. Η δρ Ντοτζ επισημαίνει ότι εξαιτίας της απουσίας στοιχείων που να υποδεικνύουν πως λειτουργεί ο μηχανισμός, η καλύτερη συμβουλή που έχει να δώσει προς τα ζευγάρια που επιθυμούν να εγκυμονήσουν είναι να διατηρούν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο Νικ Μάκλον, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, τονίζει ότι «οι καινούργιες διαπιστώσεις για τη δυναμική της κατάστασης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα υποδεικνύουν ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από την ηλικία της γυναίκας».

Ο δρ Ρατζ Μαθούρ, γυναικολόγος και κλινικός επικεφαλής της αναπαραγωγικής ιατρικής στην κλινική υποβοηθούμενης γονιμότητας του Μάντσεστερ, τόνισε ότι το θέμα της ηλικίας των ανδρών και της επίδρασής της στις τεχνικές τεχνητής γονιμοποίησης είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω σε μεγαλύτερο αριθμό ανδρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή