ΥΓΕΙΑ

Και δύο ποτήρια αλκοόλ βλάπτουν σοβαρά την υγεία

05s9alcohoot

Δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα πίνει ο μέσος Ευρωπαίος, κατανάλωση που αυξάνει κατά 21% τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, εκτός από άλλους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, προειδοποιεί νέα έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης United European Gastroenterology.

Καμία χώρα στην Ε.Ε. δεν έχει «ελαφριά» κατανάλωση αλκοόλ (λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα ανά κεφαλή). Η έκθεση αναφέρει ότι η μέση κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στις 28 χώρες της Ε.Ε. είναι «μέτρια» (ένα έως τέσσερα ποτά ημερησίως), ποσότητα που θεωρείται αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του εντέρου όσο και του οισοφάγου.

Οι «βαρείς» πότες, που πίνουν περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επίσης για άλλα τρία είδη καρκίνου (του παγκρέατος, του ήπατος και του στομάχου).

Αυτοί οι πέντε καρκίνοι είναι οι πιο συχνοί πεπτικοί καρκίνοι στον κόσμο, προκαλώντας σχεδόν τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως και αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου. Πάνω από το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού άνω των 15 ετών πίνει πολύ αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ευρώπη εμφανίζει το μεγαλύτερο διεθνώς ποσοστό ασθενειών και πρόωρων θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Παρά την έκταση του προβλήματος, η έκθεση αποκαλύπτει ότι δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (περίπου το 90%), ενώ έχουν κατανοήσει τη σχέση τσιγάρου – καρκίνου, αγνοούν τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο.

Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι γαστρεντερολόγοι ζητούν να ενταθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και να αναληφθεί πολιτική δράση σε διάφορα «μέτωπα» (αύξηση τιμών προϊόντων αλκοόλ, μειωμένη πρόσβαση σε αυτά κ.ά.). Στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ και ως εκ τούτου τα περιστατικά καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, τα εθνικά ινστιτούτα υγείας των ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν κλινική μελέτη, κόστους 100 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού ημερησίως μπορεί πραγματικά να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Πέντε εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών ανέλαβαν να καταβάλουν 67,7 εκατ. δολάρια σε ίδρυμα το οποίο συνεργάζεται με τα εθνικά ινστιτούτα υγείας, ενώ τη μελέτη πρόκειται να επιβλέψει το Διεθνές Ερευνητικό Πρόγραμμα για το Αλκοόλ του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού.