Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου πιο πιθανό να κόψουν το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ

Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου πιο πιθανό να κόψουν το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, συνδέεται με σημαντική μείωση του αριθμού των ενήλικων Αμερικανών που κόβουν το κάπνισμα.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό Επιστημονικό Περιοδικό (BMJ), επιστήμονες από την Καλιφόρνια δήλωσαν πως τα ευρήματά τους βασίστηκαν σε ένα ευρύτερο αντιπροσωπευτικό δείγμα χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνέβαλε στο να αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων που αποφασίζουν να κόψουν κάπνισμα.

«Τα ευρήματα αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά κατά τη χάραξη πολιτικής και στο σχεδιασμό παρεμβάσεων για την καταπολέμηση του καπνίσματος», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη ως προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το αν αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο δημόσιας υγείας, ως θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης, ή για το αν είναι ένα «μέσο» που χρησιμοποιούν οι νέοι για να αρχίζουν να καπνίζουν.

Πολλοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών του τομέα της υγείας, εκτιμούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που περιέχει νικοτίνη αλλά όχι καπνό, είναι μια εναλλακτική που ενέχει μειωμένους κινδύνους σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα.

Η έρευνα του Shu-Hong Zhu του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε 5 άλλες έρευνες που διεξήχθησαν από το 2001 μέχρι το 2015. Αρχικά εντόπισαν τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου από την πιο πρόσφατη έρευνα, αυτή του 2014/15. Στη συνέχεια συνέλεξαν τα ποσοστά διακοπής καπνίσματος, από αυτούς που είχαν δηλώσει ότι κάπνιζαν τσιγάρα έως και 12 μήνες πριν την έρευνα και τα συνέκριναν με τα αντίστοιχα ποσοστά των τεσσάρων προηγούμενων ερευνών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, ήταν πιο πιθανό να προσπαθήσουν να κόψουν το κάπνισμα, σε σχέση με τους συμβατικούς καπνιστές, με ποσοστά 65% έναντι 40%, ενώ είναι και πιο πιθανό να το κόψουν για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Τα ποσοστά διακοπής καπνίσματος του συνολικού πληθυσμού για το 2014/15 ήταν 5.6%, σε σχέση με 4.5% το 2010/11. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορεί το 1.1% να φαίνεται μικρό ποσοστό, αλλά αντιπροσωπεύει περίπου 350.000 επιπλέον ενήλικες Αμερικανούς καπνιστές που έκοψαν το κάπνισμα το 2014/15.

 

Επιμέλεια: Χριστίνα Αισώπου-Δούνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή