Ο Ρόλος της 3D και 4D Υπερηχογραφίας στη Μαιευτική και Γυναικολογία

Ο Ρόλος της 3D και 4D Υπερηχογραφίας στη Μαιευτική και Γυναικολογία

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρισδιάστατη (3D) και τετραδιάστατη (4D) υπερηχογραφία αποτελoύν την εξέλιξη της κλασσικής διακολπικής και διακοιλιακής υπερηχογραφίας. Η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80. Γύρω στο τέλος της δεκαετίας, και με τη σύγχρονη εξέλιξη των υπολογιστών, κατέστη υλοποιήσιμη η 3D υπερηχογραφία. Η εξέταση αυτή έχει μεγάλη ακρίβεια, χαμηλό κόστος και δεν έχει αντενδείξεις ή παρενέργειες.

Ο τρισδιάστατος υπέρηχος επιτρέπει την εξέταση του οργάνου σε 3 επίπεδα (μετωπιαίο, εγκάρσιο, στεφανιαίο). Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πληροφορίες μπορούν να αποθηκευτούν και να επεξεργαστούν σε δεύτερο χρόνο. Εξέλιξη  της 3D υπερηχογραφίας είναι η 4D, κατά την οποία, όλες οι εξετάσεις και οι μετρήσεις γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Ο απαιτούμενος χρόνος εξέτασης είναι περίπου 10 λεπτά. Πρόκειται για μία απλή και καλώς ανεκτή από τη γυναίκα εξέταση και συγκριτικά με άλλες σύγχρονες μεθόδους, όπως η μαγνητική ή η αξονική τομογραφία, είναι μία εξέταση χαμηλού κόστους.

Η εφαρμογή της γίνεται τόσο στη γυναικολογία όσο και τη μαιευτική.

Συμβολή της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας στη γυναικολογία

Η 3D υπερηχογραφία επιτρέπει την ακριβή εκτίμηση της ανατομίας της γυναικείας πυέλου, τη χαρτογράφηση, το μέγεθος και την αγγείωση ενός όγκου. Τα στοιχεία αυτά δίνουν μία πρώτη εικόνα για το αν ένας όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης.

Ένας έμπειρος υπερηχογραφιστής μπορεί με μεγάλη ακρίβεια να δώσει διαγνωστικές πληροφορίες για το μέγεθος ενός ινομυώματος καθώς και το αν βρίσκεται κοντά στο ενδομήτριο ή μέσα στο μυομήτριο. Μπορούμε να ελέγξουμε συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, όπως δίκερως, διθάλαμος, μονόκερως, δίδελφυς μήτρα.

Ακόμα, μπορούμε να ελέγξουμε διάφορες ανωμαλίες του ενδομήτριου όπως πολύποδες, συμφύσεις ή υπερπλασία του ενδομητρίου.

Επιπροσθέτως, με την 3D υστερο-υπερηχογραφία γίνεται έγχυση φυσιολογικού ορού εντός της ενδομητρικής κοιλότητας και ακολούθως εκτελείται κολπικός υπέρηχος απεικονίζοντας με μεγάλη ακρίβεια το περιεχόμενο της κοιλότητας.

Επίσης, η έγχρωμη τρισδιάστατη υπερηχογραφία είναι μία αναβάθμιση του έγχρωμου Doppler, που καταφέρνει να απεικονίσει τα αγγεία του υπό εξέταση ιστού στον χώρο δίνοντας εικόνα πανομοιότυπη με εκείνη της αγγειογραφίας. Η δομή της αγγείωσης και η διάμετρος των αγγείων μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την πρόγνωση ενός όγκου.

Η εξέλιξη της κλασσικής υπερηχογραφίας έχει σημαντική συμβολή και στις παθήσεις των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Μπορούμε να διερευνήσουμε καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις, όπως απλές ορώδεις κύστεις, ενδομητριωσικές κύστεις, δερμοειδείς κύστεις αλλά και κακοήθεις κύστεις.

Συμβολή της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας στη μαιευτική

Η τεράστια συμβολή των υπερήχων στον προγεννητικό έλεγχο είναι γνωστή. Εξέλιξη των κλασσικών υπερήχων αποτελεί η τρισδιάστατη υπερηχογραφία που βρήκε άμεση εφαρμογή στον προγεννητικό έλεγχο.

ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Έχουμε καλύτερη απεικόνιση του εμβρύου κατά την εκτέλεση του υπερηχογραφήματος της αυχενικής διαφάνειας. Αυτό καθίσταται εφικτό με την περιστροφή του όγκου (δηλ. του εμβρύου) στη σωστή θέση ώστε να γίνουν οι μετρήσεις. Έχουμε ευκρινή απεικόνιση των χεριών, των ποδιών, των δακτύλων, του προσώπου και φυσικά του ρινικού οστού.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Στο τέλος του δευτέρου τριμήνου εκτελείται το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι η τελευταία και η σημαντικότερη εξέταση του προγεννητικού ελέγχου. Κατά την εξέταση αυτή ελέγχονται όλα τα συστήματα του εμβρύου.

Η 3D υπερηχογραφία έχει θέση στην εξέταση αυτή για τον έλεγχο συγκεκριμένων οργάνων:

1. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Παρέχεται λεπτομερής έλεγχος της ανατομίας του εγκεφάλου και δύναται να αποκλεισθούν παθολογικές καταστάσεις (υδροκεφαλία, συγγενείς ανωμαλίες του εγκεφάλου, αγενεσία διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου).

Επίσης, με την εξέταση αυτή, μπορούμε να εκτιμήσουμε βλάβες της σπονδυλικής στήλης όπως η δισχιδής ράχη, βλάβες του σκελετού αλλά και των άκρων, όπως η πολυδακτυλία ή και ελλείμματα.

2. ΠΡΟΣΩΠΟ

Η 3D και η 4D υπερηχογραφία προσφέρουν την πιο εντυπωσιακή απεικόνιση του προσώπου του εμβρύου. Η λεπτομερής απεικόνιση των χαρακτηριστικών του προσώπου προσφέρει έντονη συγκίνηση στους γονείς και τους γεμίζει συναισθηματική και ψυχολογική δύναμη. Φυσικά, μας βοηθά και διαγνωστικά βλέποντας πολύ καθαρά τη μύτη και τα χείλη του εμβρύου, αποκλείοντας πιθανές ανωμαλίες.

3. ΚΑΡΔΙΑ

Η καρδιά αποτελεί το δυσκολότερο όργανο του εμβρύου προς εξέταση. Είναι ένα κινητό όργανο αποτελούμενο από πολλές ανατομικές δομές και αγγεία. Με τις μοντέρνες τεχνικές της 4D υπερηχογραφίας μπορούμε να ελέγξουμε τις δομές αυτές, να απεικονίσουμε δυναμικά τα αγγεία και να αποκλείσουμε έτσι πολλές συγγενείς ανωμαλίες. Πιστεύεται ότι μπορεί να ανιχνεύσει καλύτερα τις ανωμαλίες των τοιχωμάτων της καρδιάς και των βαλβίδων.

Η εξέταση αυτή μας δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύουμε την εξέταση και να την επανελέγχουμε σε δεύτερο χρόνο.

4. ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Υπάρχει σαφής βελτίωση στη διάγνωση ουρογεννητικών ανωμαλιών. Μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα τον όγκο της εμβρυικής ουροδόχου κύστης καθώς και την παρουσία κύστεων στους νεφρούς. Επιπλέον, το εμβρυικό φύλο μπορεί να αξιολογηθεί από τον τρισδιάστατο υπέρηχο, επομένως και η διάγνωση ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες  που να συγκρίνουν την κλασσική με την τρισδιάστατη υπερηχογραφία. Όλα δείχνουν ότι το μέλλον ανήκει στην εξέλιξη και στις δυνατότητες των νέων πανίσχυρων υπολογιστικών μονάδων των υπερήχων. Η εξέταση αυτή δεν χρειάζεται να αποτελεί εξέταση ρουτίνας αλλά συμπληρωματική της κλασσικής εξέτασης. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι και η εξέταση αυτή δεν είναι πανάκεια και σίγουρα παρουσιάζει ψευδή ευρήματα.

Γράφει ο Δρ. Ευάγγελος Συκουτρής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Τμήμα Ιατρικής Εμβρύου & Γυναικολογικών Υπερήχων, “ΓΑΙΑ” Γυναικολογική – Μαιευτική
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή