Λύση στο πρόβλημα της αύξησης βάρους μετά την εμμηνόπαυση

Λύση στο πρόβλημα της αύξησης βάρους μετά την εμμηνόπαυση

1' 29" χρόνος ανάγνωσης

Για πολλές γυναίκες, η μάχη κατά της αύξηση του βάρους τους και της μείωσης της οστικής τους μάζας, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω των ορμονικών εκκρίσεων κατά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με νέες έρευνες όμως, και τα δύο σοβαρά προβλήματα προκύπτουν από μία μόνο ορμόνη, η οποία μπορεί αρκετά εύκολα να καταπολεμηθεί.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια ίδιας ηλικίας και φύλλου, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού η μείωση της συγκέντρωσης της ορμόνης F.H.S., αύξησε τον μεταβολισμό, επιβράδυνε τη μείωση οστικής μάζας και ενθάρρυνε τη φυσική δραστηριότητα.

Η μελέτη ξεκίνησε όταν ο Δρ. Mone Zaidi, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Ichan School of Medicine, της Nέας Υόρκης, αναρωτήθηκε αν η ορμόνη F.S.H., που σχετίζεται με την αναπαραγωγή, επηρεάζει την οστική πυκνότητα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν πως με την είσοδο της γυναίκας στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης αυξάνονταν ραγδαία, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν την είχε συνδέσει με τις σωματικές αλλαγές των μεσήλικων γυναικών.

Οι ερευνητές, αφαίρεσαν τις ωοθήκες θηλυκών ποντικιών, μηδενίζοντας έτσι τα επίπεδα οιστρογόνων, ορμονών που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, περιμένοντας την οστική μάζα να μειωθεί. Όμως η έλλειψη της ορμόνης F.H.S., την οποία είχαν καταπολεμήσει με αντισώματα, δεν επέτρεψε στην οστική μάζα να μετατραπεί σε λίπος, λύνοντας έτσι και τα δύο προβλήματα.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε η μετατροπή του λευκού σε σκούρου λίπους. Το σκούρο λίπος, το οποίο εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά, αντί να αποθηκεύει ενέργεια, όπως το λευκό, καίει θερμίδες.

Παρόμοιες έρευνες έγιναν και από την Wendy Kohrt, του πανεπιστήμιου του Κολοράντο, η οποία μελέτησε την επίδραση οιστρογόνων και της ορμόνης F.H.S. σε γυναίκες που δεν είχαν ακόμα εισέλθει στην φάση της εμμηνόπαυσης. 

Ο Δρ. Zaidi έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία αντίστοιχων αντισωμάτων με αυτά που χρησιμοποίησε στα ποντίκια, για χρήση σε ανθρώπους. Ο ίδιος δηλώνει «Δεν έχω ιδέα αν θα δουλέψει σε ανθρώπους».