Σημάδια ύφεσης του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα

Σημάδια ύφεσης του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της «επιδημίας» του ιού του Δυτικού Νείλου που έχει πλήξει φέτος την περιοχή της Αργολίδας εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν εμφανή στοιχεία ύφεσης, τα οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό. Η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες –και με βάση τον χρόνο επώασης του ιού που είναι από δύο έως επτά ημέρες– έχει μειωθεί αισθητά ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Παράλληλα, από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε πτηνά –ζωντανά και νεκρά– της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας και κυρίως στα κορακοειδή, που είναι οι βασικοί «ξενιστές» του ιού, φαίνεται ότι ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σημαντικά που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολη η διαβίβαση στα κουνούπια και εν συνεχεία στον άνθρωπο. «Αυτό μας δίνει μία πολύ συγκρατημένη νότα αισιοδοξίας. Ομως με κανέναν τρόπο δεν μας καθησυχάζει. Συνεχίζουμε τις παρατηρήσεις πτηνών και κουνουπιών, καθώς δεν αποκλείεται η εμφάνιση νέων πτηνών-ξενιστών στην ίδια ή και σε άλλες περιοχές της χώρας», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Τα νεότερα δεδομένα για τον ιό του Δυτικού Νείλου εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στο Ναύπλιο υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και τη συμμετοχή του κ. Ρόζενμπεργκ, εκπροσώπων εμπλεκόμενων φορέων και ειδικών επιστημόνων.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι «διαθέτουμε ένα πολύ καλό δίκτυο εργαστηριακής διερεύνησης και βάση αυτού φαίνεται ότι πλέον είναι εμφανή τα στοιχεία ύφεσης», ενώ τόνισε ιδιαίτερα την εξαιρετική σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια ως το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο αυτή την περίοδο. Σημειώνεται ότι έως και προχθές είχαν καταγραφεί συνολικά 20 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Αργολίδας, εκ των οποίων τα 12 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή