5 Συμβουλές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

5 Συμβουλές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας έναρξης της σχολικής χρονιάς. Χαρούμενες παιδικές φωνές θα γεμίσουν τις σχολικές αυλές σε ένα περιβάλλον που χτίζονται, μαζί με τη νεοαποκτούμενη γνώση, νέες φιλίες ή ανανεώνονται παλιές. Σημαντική όμως είναι η πρώτη ημέρα στο σχολείο για τα παιδιά που ξεκινούν στην πρώτη τάξη ή θα βρεθούν σε ένα νέο σχολείο. Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν τις δικές τους εμπειρίες σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον.

  1. Προετοιμασία για τα παιδιά της πρώτης τάξης

Ναι! Για τα «πρωτάκια» χρειάζεται προετοιμασία, ίσως και επίσκεψη στο χώρο του σχολείου πριν από την έναρξη για να γνωρίσει το παιδί το περιβάλλον, και αν είναι δυνατό και το δάσκαλο ή τη δασκάλα. Η αγορά του σχολικού υλικού (σακίδιο, τετράδια, βιβλία κ.λπ.) να γίνεται μαζί με το παιδί και να υπάρξει γνωριμία, αν είναι εφικτό, και με άλλα παιδιά από την ίδια γειτονιά που έχουν εγγραφεί στο ίδιο σχολείο.

  1. Η σάκα των παιδιών

Σημαντικό είναι επίσης να μη μεταφέρει ο μαθητής πολύ βάρος στην σάκα του. Πολλά παιδιά, από άγχος, κουβαλούν το υλικό όλης της εβδομάδας με κίνδυνο για την σπονδυλική στήλη. Θα πρέπει να φροντίζει η μητέρα να φορτώνεται το παιδί μόνο τα απαραίτητα (βιβλία, τετράδια, γραφική ύλη, tablets).

  1.  Η διατροφή στο σχολικό περιβάλλον

Δυστυχώς, οι καντίνες πολλών σχολείων προσφέρουν και προϊόντα που προτιμούν τα παιδιά αλλά δυστυχώς πρέπει να αποφεύγονται. Δεν είναι καλύτερο να έχει στη σάκα του ο μαθητής ένα κουλούρι ή ένα τοστ ή φρούτο, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, παρά να παρασύρεται από συμμαθητές σε ακατάλληλα προϊόντα;

  1. Ο ρουχισμός των παιδιών

Προσοχή χρειάζεται και στον ρουχισμό των παιδιών. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε ένα υπέροχο κλίμα. Το ντύσιμο πρέπει να ανταποκρίνεται στην εξωτερική θερμοκρασία και να μη φορτώνονται τα παιδιά, με υπερβολικά ρούχα για να μην «κρυώσουν».

  1. Οι ώρες μετά το σχολείο

Στην επιστροφή από το σχολείο πρέπει ο μαθητής να πλύνει τα χέρια του και να πάρει το μεσημεριανό γεύμα.  Ο απογευματινός ύπνος είναι περιττός μετά τους 18 μήνες ζωής. Μετά το γεύμα μελέτη, ούτως ώστε να έχει περιθώριο και για λίγο παιχνίδι. Για τα μικρότερα παιδιά η κατάκλιση δεν πρέπει να είναι μετά τις 21.00.

Έχει σημασία με καλό τρόπο να εμφυσηθούν στο παιδί μερικές καλές συνήθειες. Μέσα σε λίγες μέρες θα γίνει ρουτίνα το καθημερινό πρόγραμμα. Θα πρέπει όμως να δοθεί προσοχή αν το παιδί παραπονιέται για το σχολείο, για τον δάσκαλο ή τους συμμαθητές, ιδίως στις πρώτες ημέρες, τις πρώτες εντυπώσεις, στην ανάγκη προσαρμογής σε νέο περιβάλλον τάξεως και πειθαρχίας.

Γράφει ο Χρήστος Μπαρτσώκας, Καθηγητής Παιδιατρικής και Σύμβουλος Ανάπτυξης Παιδιατρικού Κέντρου, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή