Τι κάνουμε όταν ακούσουμε τι φράση: «Μαμά θέλω να μου πάρεις κινητό τηλέφωνο»;

Τι κάνουμε όταν ακούσουμε τι φράση: «Μαμά θέλω να μου πάρεις κινητό τηλέφωνο»;

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δεδομένο ότι το να αγοράσετε στο παιδί σας smartphone δεν είναι μία εύκολη απόφαση. Όμως, σήμερα, τα περισσότερα παιδιά έχουν μία νέα μορφή επικοινωνίας μεταξύ τους, μέσω κινητού τηλεφώνου. Η επικοινωνία δεν σταματά ποτέ, αλλά ξετυλίγεται μέσα από αλληλουχίες μηνυμάτων, με τους δικούς τους κώδικες και τη δική τους γλώσσα.

Τα παιδιά, μέσω αυτού, έχουν την αίσθηση ότι διαχειρίζονται, χωρίς παρεμβάσεις το καθημερινό τους πρόγραμμα, κανονίζουν ραντεβού με τους φίλους τους, μιλούν με όποιον και όσο θέλουν, χωρίς τον έλεγχο ή την επίβλεψη του γονιού απαραίτητα. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να λαμβάνουν υπόψη τους πολλές παραμέτρους για το συγκεκριμένο θέμα:

  • Kατ’αρχάς, θα πρέπει να εκτιμούν την αναπτυξιακή ωριμότητα του παιδιού πριν προχωρήσουν στη συγκεκριμένη παροχή, δεδομένου ότι δεν συνιστάται η χρήση κινητού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 8 ετών.
  • Θα πρέπει να είναι πάντα σε θέση να επιβλέπουν και να γνωρίζουν το πώς επικοινωνεί το παιδί, ώστε να το συμβουλεύουν ανάλογα.
  • Θα πρέπει να ενημερώνουν το παιδί ότι πρέπει να αποφεύγει τη φύλαξη του κινητού σε τσέπες ή στη ζώνη και να προτιμά τη φύλαξη σε τσάντα. Επίσης, πρέπει  να αποτρέπεται η χρήση του κινητού στο αυτοκίνητο.
  • Θα πρέπει να συζητούν με τo παιδί για τις επαφές και  τις δραστηριότητες που έχει μέσω τηλεφώνου.
  • Θα πρέπει να προσέχουν αν το παιδί επικοινωνεί υπερβολικά μέσω του τηλεφώνου, περιορίζοντας τις πρόσωπο με πρόσωπο στιγμές που έχει με τους φίλους του. Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας μαζί του και να το ενθαρρύνουν να έχει και ζωντανές, πρόσωπο με πρόσωπο στιγμές με τους φίλους του, όχι μόνο μέσω του κινητού και του Internet.
  • Επίσης, θα πρέπει να του εξηγήσουν ότι έχουν την ευθύνη κατοχής του κινητού και ότι δεν πρέπει ποτέ να το δίνουν σε αγνώστους. Ο κωδικός κλειδώματος της SIM κάρτας είναι αυστηρά προσωπικός και το παιδί δεν πρέπει να απαντά σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς ή από γραμμές με απόκρυψη, καθώς και να μην ανταλλάσσει γραπτά μηνύματα ή οποιουδήποτε άλλου είδους περιεχόμενο με αγνώστους.
  • Τέλος, θα πρέπει να συζητήσουν με το παιδί για την ύπαρξη αριθμών αυξημένης χρέωσης.
Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου τη Δρ. Ελισάβετ Ανδρή, Παιδίατρο – Εφηβική Ιατρική, Επιστημονική Υπεύθυνη του Τμήματος Εφηβικής Ιατρικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

 

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή