Αύξηση των ποσοστών HIV σε ενήλικες άνω των 50 στην Ευρώπη

Αύξηση των ποσοστών HIV σε ενήλικες άνω των 50 στην Ευρώπη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα στα έξι άτομα που διαγιγνώσκονται με τον ιό HIV, είναι άνω των 50 ετών αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, πράγμα που καταδεικνύει την ανάγκη πληροφόρησης και σχεδιασμού ειδικών προγραμμάτων για τις μεγαλύτερες γενιές.

Μια  νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) πιστοποιεί τη σταθερή ανοδική τάση του ποσοστού ασθενών HIV μεγαλύτερης ηλικίας, στο διάστημα των 12 τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης μάλιστα, άτομα ηλικιακών ομάδων άνω των 50 ετών, είχαν αυξημένες πιθανότητες να βρίσκονται προχωρημένο στάδιο του ιού, και να έχουν κολλήσει από σεξουαλική επαφή με άτομα διαφορετικού φύλου.

Η μελέτη του ECDC αναλύει νέα περιστατικά HIV σε χώρες της ΕΕ αλλά και στην Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία στο διάστημα από το 2004 έως το 2015. Πάνω από 54.000 άτομα ηλικιας άνω των 50 ετών διαγνώστηκαν στο διάστημα αυτό με τον ιό, ενώ στην ηλικιακή ομάδα από 15-49 ο αριθμός διαμορφώνεται σε 312.500.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, τα ποσοστά ασθενών HIV αυξήθηκαν σε 16 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Βρετανία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ιρλανδία, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Εσθονία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία.

Πηγή: REUTERS

«Τα ευρήματά μας παρουσιάζουν μια διαφορετική πτυχή της εξέλιξης της επιδημίας του HIV. Ενδεχομένως τα αποτελέσματα να συνδέονται με την άγνοια ή ελλιπή γνώση των ανθρώπων σχετικά με το τί είναι ο ιός HIV και πώς μεταδίδεται», λέει η επικεφαλής της μελέτης Lara Tavoschi.

«Υπάρχει η αντίληψη ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και γι’ αυτό οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας είναι προσανατολισμένες στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών», προσθέτει η ίδια.

«Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων πρόληψης για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα προγράμματα πρέπει να περιλαμβάνουν αφ’ ενός ενημέρωση σχετικά με τον ιό, αφ’ ετέρου δε, οι συμμετέχοντες να έχουν πρόσβαση σε προφυλακτικά και σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας τόσο σε επίπεδο εξετάσεων όσο και θεραπείας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Tavoschi.

Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι φορείς του ιού HIV, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται σε φτωχές περιοχές όπως η Αφρική, όπου η πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, σε θεραπεία αλλά και σε υπηρεσίες πρόληψης είναι περιορισμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή