Η δυσκολία όσφρησης, σημάδι άνοιας

Η δυσκολία όσφρησης, σημάδι άνοιας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται να διακρίνουν τις διάφορες οσμές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης κατά την μέση και τρίτη ηλικία αποτελεί προγνωστικό δείκτη για μελλοντική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγου, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Τζαγιάντ Πίντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (Journal of the American Geriatrics Society), μελέτησαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους, ηλικίας 57 έως 85 ετών, σε βάθος πενταετίας.

Από αυτούς, στα σχετικά τεστ που έγιναν για πέντε διαφορετικές μυρωδιές (μέντας, ψαριού, πορτοκαλιού, τριαντάφυλλου και δέρματος), το 49% διέκρινε και τις πέντε οσμές, ενώ το 78% τις τέσσερις. Το 14% μπορούσε να μυρίσει τρεις οσμές, το 5% δύο, το 2% μόνο μία και το 1% καμία. Πέντε χρόνια μετά το οσφρητικό τεστ, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν να μυρίσουν ούτε μία οσμή, είχαν διαγνωσθεί με άνοια.

Επίσης, άνοια είχε σχεδόν το 80% όσων είχαν διακρίνει μόνο μία ή δύο οσμές. Οσο μεγαλύτερη ήταν η απώλεια της όσφρησης, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα άνοιας.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται στενά με τη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου. Η απώλεια της όσφρησης είναι ένα ισχυρό σήμα ότι κάτι έχει πάει λάθος και ότι σοβαρή ζημιά έχει γίνει», δήλωσε ο Πίντο.

Οι ερευνητές προσβλέπουν σε ένα γρήγορο και φθηνό τεστ όσφρησης, που θα βοηθά τους νευρολόγους να ξεχωρίζουν την ομάδα υψηλού κινδύνου για άνοια, Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον. Οπως είπε ο Πίντο, «πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να αναπτύξουμε ένα κλινικό τεστ, αλλά θα βοηθήσει πολύ, όταν υπάρξει. Από όλες τις αισθήσεις, η όσφρηση είναι η πιο υποτιμημένη – εωσότου χαθεί».

Το 2014, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει μελέτη με την οποία συσχέτιζε τη δυσκολία της όσφρησης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με την έρευνά τους, η απώλεια όσφρησης αποτελεί καλύτερο προγνωστικό δείκτη πρόωρου θανάτου από ό,τι η διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, καρκίνου ή νόσου των πνευμόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή