Δραματικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Υγεία

Δραματικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Υγεία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόωρους θανάτους και γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του έγκυρου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε 399.000 υπολογίζονται οι πρόωροι θάνατοι στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2014 (είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε), λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων στην ατμόσφαιρα αιωρούμενων σωματιδίων με πάχος 2,5 μικρόμετρα (Α.Σ. 2,5), τα οποία μπορούν να εισχωρούν βαθιά στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, σε 75.000 υπολογίζονται οι πρόωροι θάνατοι από την επίδραση των οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), καθώς και 13.600 από το όζον. Στην Ελλάδα αντίστοιχα εκτιμάται πως έχασαν πρόωρα τη ζωή τους 11.870 άτομα λόγω Α.Σ. 2,5, 1.680 λόγω NOx, ενώ το όζον προκάλεσε 570 θανάτους.

Οι μελέτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος υπογραμμίζουν πως το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένει πολύ σοβαρό και με δραματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Είναι πραγματικά τραγικό να οδηγούνται σε θάνατο σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Ε.Ε., λόγω υπερβολικών καυσαερίων και νέφους σε πόλεις και βιομηχανικές περιοχές. Αυτοκίνητα και συγκοινωνίες, εργοστάσια και θέρμανση κατοικιών είναι μεταξύ των βασικών υπευθύνων για τις εκπομπές ρύπων. Η φετινή έκθεση του ΕΟΠ μελετά επίσης συγκεκριμένα τις επιπτώσεις του αγροτικού τομέα στη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ο ΕΟΠ καταγράφει μια αργόσυρτη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, λόγω των μέτρων που είχαν παρθεί στο παρελθόν, αλλά υπογραμμίζει πως συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στη δημόσια υγεία.

Μεγάλα τμήματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού πλήττονται από τα τοξικά νέφη. Τα ποσοστά αυτά, όμως, θα ήταν πολύ μεγαλύτερα, εάν η Ε.Ε. είχε υιοθετήσει και εφάρμοζε τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είναι πολύ πιο αυστηρά από τα ευρωπαϊκά.

Πιο συγκεκριμένα, το 2015, το 7% του αστικού πληθυσμού των 28 μελών της Ε.Ε. είναι εκτεθειμένο σε συγκεντρώσεις Α.Σ. 2,5 που υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια. Το ποσοστό αυτό απογειώνεται περίπου στο 82%, με βάση τις αυστηρότερες οδηγίες του ΠΟΥ. Σε σχέση με τα οξείδια του αζώτου, το 9% επηρεάζεται από συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της Ε.Ε. και του ΠΟΥ (εδώ ταυτίζονται).

Αντίστοιχα, το 30% των κατοίκων αστικών περιοχών βρίσκονται υπό συγκεντρώσεις όζοντος ανώτερες των ευρωπαϊκών ορίων, ενώ με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ το ποσοστό φτάνει το 95%!

Από την πλευρά του ΕΟΠ τίθεται το ζήτημα της αυστηροποίησης των ορίων της Ε.Ε., στην κατεύθυνση των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έτσι ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή