ΥΓΕΙΑ

Κρίσεις γέλιου από τραυματισμό εγκεφάλου

Κρίσεις γέλιου από τραυματισμό εγκεφάλου

Ο Πολ Πιου βρισκόταν στη σημαντικότερη συνάντηση της ζωής του. Οι ειδικοί επρόκειτο να τον πληροφορήσουν ότι είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη έπειτα από μία βίαιη επίθεση. Κι όμως αυτός γελούσε σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, αν και στην πραγματικότητα ήθελε να κλάψει. Ο Πολ Πιου πάσχει από παθολογικό γέλιο.

Ο Πιου, ο οποίος σήμερα είναι 37 ετών, είχε βγει με τους φίλους του τον Ιανουάριο του 2007, όταν δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από τέσσερις άνδρες που τον γρονθοκόπησαν και τον κλώτσησαν. Υπέστη κατάγματα στο κρανίο και έπεσε σε κώμα.

Ενας θρόμβος αίματος με διαστάσεις δέκα επί τέσσερα εκατοστά σχηματίστηκε στον εγκέφαλό του με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα λόγου, χρόνια κόπωση αλλά και δυσκολίες στην κινητικότητά του. Πέρασε 13 μήνες στο νοσοκομείο και τον τέταρτο μήνα έπαθε την πρώτη κρίση γέλιου. «Ηταν μία σοβαρή συνάντηση με τους ιατρούς και την οικογένειά μου για να μου πουν τι μου επιφυλάσσει το μέλλον. Οταν άρχισαν να μιλάνε φοβήθηκα, και αυτό πυροδότησε κάτι στον εγκέφαλό μου και άρχισα να γελάω χωρίς σταματημό. Στην πραγματικότητα έκλαιγα, αλλά τελικά φαινόταν σαν να γελάω», λέει ο Πιου.

Αρχικά κανείς δεν κατανοούσε τη συμπεριφορά του, χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να διαγνωστεί ότι έπασχε από παθολογικό γέλιο, μία κατάσταση η οποία εμφανίζεται όταν ο μετωπιαίος λωβός του εγκεφάλου, που ελέγχει τα συναισθήματα, αποσυνδέεται από την παρεγκεφαλίδα και από το στέλεχος του εγκεφάλου που ελέγχει την έκφραση του συναισθήματος. Την εικόνα αυτή μπορεί να παρουσιάζουν άνθρωποι που έχουν υποστεί τραυματισμούς αλλά και εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο Αντι Τίερμαν, σύμβουλος νευροψυχολόγος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τους τραυματισμούς του εγκεφάλου Headway, επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή εμφανίζεται όταν «υπάρχει ανεξέλεγκτη έκφραση συναισθήματος που είναι δυσανάλογη προς το κοινωνικό πλαίσιο και συχνά δεν έχει σχέση με αυτό που αισθάνεται ο άνθρωπος».

Οπως λέει ο Πιου, η διάγνωση αποτέλεσε ένα σημαντικό πλήγμα. Τώρα μπορεί να διαισθανθεί πότε θα εμφανιστεί ένα επεισόδιο ασταμάτητου γέλιου και λέει ότι μπορεί να ελέγξει τα περισσότερα από αυτά τα επεισόδια σκεπτόμενος κάτι άσχημο.