Οριστική λύση στο πρόβλημα της λιθίασης του νεφρού με Laser & τελευταίας γενιάς ψηφιακή μικροκάμερα

Οριστική λύση στο πρόβλημα της λιθίασης του νεφρού με Laser & τελευταίας γενιάς ψηφιακή μικροκάμερα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα για την υγεία, που αφορά ενήλικες και παιδιά. Κάθε χρόνο, περίπου 3 εκατομμύρια ασθενείς, με προβλήματα λιθίασης, επισκέπτονται τον ιατρό τους. To εύκαμπτo ψηφιακό (digital) ουρητηροσκόπιο έφερε επανάσταση στην οριστική αντιμετώπιση της λιθίασης. Ο συνδυασμός Laser με την τελευταίας γενιάς ψηφιακή μικροκάμερα επιτυγχάνει τον κατακερματισμό όλων των λίθων του ανώτερου ουροποιητικού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λιθίασης;

Η λιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να διαγνωστεί κατόπιν τυχαίου απεικονιστικού ελέγχου. Συχνά, όμως, εκδηλώνεται με αιφνίδιο και έντονο πόνο στην οσφυϊκή χώρα (κολικός), που μπορεί να συνοδεύεται από δυσουρία, αιματουρία, ναυτία ή/και έμετο.

Ποια είναι η νέα επαναστατική μέθοδος στην αντιμετώπιση της λιθίασης του ανώτερου ουροποιητικού;

Το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο αποτελεί τεχνολογία αιχμής στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Το νέας γενιάς ψηφιακό (digital) ουρητηροσκόπιο, όπως αυτό που διαθέτουμε στην κλινική μας, έχει φέρει επανάσταση στην επιτυχή και ασφαλή αντιμετώπιση της λιθίασης, ανεξαρτήτως μεγέθους, σύστασης και εντόπισης του λίθου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου;

Η σύγχρονη ψηφιακή (digital) τεχνολογία με μικροκάμερα και Laser, απαλλάσσει τον ασθενή άμεσα, ανώδυνα και αναίμακτα από τη λιθίαση του νεφρού.

Η ψηφιακή (digital) μικροκάμερα στην κορυφή του εργαλείου (μικροτσίπ), δίνει τη δυνατότητα επισκόπησης όλων των σημείων του νεφρού και του ουρητήρα, με εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης.

Mε την τεχνολογία Laser, ο κατακερματισμός του λίθου είναι γρήγορος και αποτελεσματικός, ανεξαρτήτως σύστασης και σκληρότητας.

Το ουρητηροσκόπιο εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα δια φυσικών οπών (ουρήθρα), χωρίς την ανάγκη δημιουργίας τομών και ακαλαίσθητων μετεγχειρητικών ουλών.

Ο λεπτός σχεδιασμός του εργαλείου (με διάμετρο μικρότερη από 3 mm), σε σχέση με αντίστοιχα ουρητηροσκόπια παλαιότερης γενιάς, επιτρέπει την ομαλή και ατραυματική είσοδό του σε οποιονδήποτε κάλυκα του νεφρού.

O επαναστατικός σχεδιασμός του συγκεκριμένου εργαλείου (ημιάκαμπτος άξονας- τηλεκατευθυνόμενο ευκίνητο άκρο- ευκαμψία 270ο), επιτρέπει την ομαλή είσοδο του εργαλείου στον ουρητήρα, με ευκολία προώθησης σε όλα τα σημεία του νεφρού.

Mε τη χρήση βοηθητικών εργαλείων, μέσα από το κανάλι εργασίας που διαθέτει, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση όλων των υπολειμματικών λιθιασικών συγκριμμάτων.

Έχει άλλα πλεονεκτήματα το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο;

Ένα άλλο πλεονέκτημα του εύκαμπτου ψηφιακούουρητηροσκοπίου είναι η τεχνολογία Narrow Band Imaging (NBI) που διαθέτει. Πρόκειται για ένα σύστημα απεικόνισης που επιτρέπει την αναγνώριση κακοήθων όγκων στο νεφρό και στον ουρητήρα, πριν ακόμα γίνουν ορατοί με το συμβατικό λευκό φωτισμό παλαιότερων ουρητηροσκοπίων. Εξασφαλίζεται, έτσι, η πρώιμη ανίχνευση και κατ’επέκταση αντιμετώπιση καρκινικών όγκων, που πιθανόν να συνυπάρχουν με τη λιθίαση. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα διαφοροδιάγνωσης του καρκίνου από το χρόνιο ερεθισμό του βλεννογόνου λιθιασικής αιτιολογίας.

Γιατί να επιλέξει κανείς αυτή τη μέθοδο;

Mε το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο, ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά από τις βασανιστικό πρόβλημα των λίθων και των επακόλουθων κολικών του νεφρού, με μία ενδοσκοπική μικροεπέμβαση. Tο εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο αποτελεί εφικτή, ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική επιλογή για όλα τα σημεία του νεφρού, που με παλαιότερες τεχνολογικές μεθόδους δεν θα ήταν εφικτό. H έξοδος από το νοσοκομείο πραγματοποιείται ακόμα και την ίδια ημέρα, μετά από σύντομη νοσηλεία (day case surgery), ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής ευκαμπής ουρητηροσκόπησης είναι:

  • Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Αποτελεί αναίμακτη, γρήγορη και ασφαλή επιλογή.
  • Ο κατακερματισμός όλων των λίθων, ανεξαρτήτως σύστασης, μεγέθους και εντόπισής τους.
  • Η είσοδος του εργαλείου δια φυσικών οπών (ουρήθρα), εγκαταλείποντας παλαιότερες τεχνικές που απαιτούν χειρουργικές τομές στο δέρμα.
  • Αποτελεί χειρουργική μίας ημέρας (day case surgery) – ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από την κλινική.
  • Η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Γράφει ο Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης MD, BSc, MSc, PhD, FEBU, Χειρουργός ΟυρολόγοςΑνδρολόγος, Εκπαιδευτής Ρομποτικής Χειρουργικής στο  Κέντρο Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής ΟυρολογίαςΑνδρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή