Πότε οι πληγές θρέφουν γρηγορότερα;

Πότε οι πληγές θρέφουν γρηγορότερα;

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τραύματα που αποκτάμε  κατά τη διάρκεια της ημέρας επουλώνονται πιο γρήγορα συγκριτικά με τις πληγές που αποκτάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Σύμφωνα με έρευνα, οι πληγές που υπέστη ο οργανισμός μας κατά τις νυχτερινές ώρες, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 28 ημέρες για να «θρέψουν». Αντιθέτως, οι πρωινές πληγές επουλώθηκαν σε 17 ημέρες!

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν εντυπωσιασμένα από τη διαφορά που παρατηρήθηκε σε εγκαύματα 118 ασθενών, που είχαν υπό την επίβλεψη τους.

Αυτό το φαινόμενο εξηγείται από το μηχανισμό του βιολογικού μας ρολογιού, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία κάθε κυττάρου στο πλαίσιο ενός εικοσιτετράωρου.

Η έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα, η μελέτη 118 ασθενών στις μονάδες εγκαυμάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας κατέδειξε διαφορά 11 ημερών στην ανάρρωση ασθενών που απέκτησαν τραύματα μεταξύ πρωινών και νυχτερινών ωρών.

Εξονυχιστική μελέτη στα ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος, τα οποία αλλιώς ονομάζονται ινοβλαστοί, έδειξε ότι μεταβάλουν τις ιδιότητες τους ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Οι ινοβλαστοί είναι η πρώτη γραμμή ανταπόκρισης του οργανισμού σε ένα τραύμα. Και όπως αποδείχθηκε, κατά τη διάρκεια της ημέρας ενεργοποιούνται γρηγορότερα.

Ο Δόκτωρ Τζων Ο’Νιλ, ένας από τους επιστήμονες της έρευνας, ανέφερε στο BBC: «Είναι σαν το αγώνισμα των 100 μέτρων. Ο δρομέας που είναι σε ετοιμότητα θα τρέξει εγκαίρως και φυσικά θα προηγηθεί αυτού που κάθεται στην αφετηρία και περιμένει».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις διαπιστώσεις για να επιταχύνουν την επούλωση τραυμάτων. Φαρμακευτικές ουσίες, όπως  η στεροειδής κορτιζόλη, μπορούν να επαναρυθμίσουν το ρολόι των ανθρώπινων κυττάρων και να αποδειχθούν χρήσιμα για τις βραδινές λειτουργίες του οργανισμού.

Το βιολογικό ρολόι του καθενός μας λειτουργεί με διαφορετικούς ρυθμούς και ίσως έχει αξία να επιδιωχθεί η ρύθμιση κάθε ασθενούς.

Η σκέψη δεν έχει γίνει ακόμη πράξη όμως.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή