ΥΓΕΙΑ

Καφές, χορτοφαγία κατά καρδιακής ανεπάρκειας

Καφές, χορτοφαγία κατά καρδιακής ανεπάρκειας

Οι άνθρωποι που αφενός πίνουν καφέ και αφετέρου ακολουθούν μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας, ιδίως αυτό που είναι επεξεργασμένο, έχουν όπως φαίνεται μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε καρδιολογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια.

Η πρώτη μελέτη, η οποία είχε ως επικεφαλής τη Λάουρα Στίβενς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, χρησιμοποίησε υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη (μηχανική μάθηση) προκειμένου να αναλύσει στοιχεία που είχαν συλλεχθεί από χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθούνταν στο πλαίσιο της μακρόχρονης «καρδιολογικής μελέτης του Φράμιγκχαμ» που τελείται στις ΗΠΑ. Διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν καφέ, έχουν μειωμένο κίνδυνο κατά 7% για καρδιακή ανεπάρκεια και κατά 8% για εγκεφαλικό, με κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ που καταναλώνουν μέσα στην εβδομάδα, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Ακολούθησε η επιβεβαίωση αυτής της συσχέτισης μεταξύ καφέ -καρδιακής ανεπάρκειας με στοιχεία και από δύο άλλες μελέτες σε άλλους πληθυσμούς.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία είχε ως επικεφαλής την Κάιλα Λάρα της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου του Ορους Σινά στη Νέα Υόρκη, ανέλυσε στοιχεία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί για περίπου 15.700 ανθρώπους που ήταν άνω των 45 ετών χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν κυρίως φυτοφαγική διατροφή και έτρωγαν ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και απέφευγαν τα κρέατα (ιδίως τα επεξεργασμένα), είχαν κατά μέσον όρο 42% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Υγιεινή διατροφή

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια και προοδευτικά επιδεινούμενη κατάσταση, κατά την οποία η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ο υγιεινός τρόπος διατροφής περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι συμβάλλουν και στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.