Κατευθυνόμενη βιοψία μαστού υπό υπερήχους

Κατευθυνόμενη βιοψία μαστού υπό υπερήχους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της ζωή σας μπορεί να προκύψουν αλλαγές στον μαστό σας που να είναι αντιληπτές από εσάς ή ορατές σε κάποιο απεικονιστικό έλεγχο όπως είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα μαστών και τη μαγνητική τομογραφία μαστών. 

Όταν μία τέτοια αλλαγή θέτει έστω και την ελάχιστη υποψία της κακοήθειας μπαίνει η ένδειξη της βιοψίας.

Το πιο συχνό είδος βιοψίας μαστού είναι η βιοψία με τέμνουσα ή λεπτή βελόνα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Τι είναι η βιοψία μαστού υπό υπερηχογραφική  καθοδηγήση;

Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία ένα μικρό δείγμα ιστού  ή ένας αριθμός κυττάρων αφαιρείται από το μαστό χρησιμοποιώντας ειδική βελόνα βιοψίας, έτσι ώστε να εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο. Μηχάνημα υπερήχων χρησιμοποιείται για να αναγνωριστεί η περιοχή του μαστού που θα χρειαστεί διερεύνηση και για να καθοδηγήσουμε την βελόνα βιοψίας στη σωστή θέση.

Αυτού του είδους οι βιοψίες πραγματοποιούνται από ειδικούς ακτινοδιαγνωστές εξειδικευμένους στην απεικόνιση του μαστού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και γιατί πρέπει να υποβληθώ σε αυτή τη διαδικασία; 

Αν αναγνωριστούν συγκεκριμένου τύπου αλλαγές στο μαστό -είτε μέσω της ψηφιακής μαστογραφίας είτε μέσω του υπερηχογραφήματος- ο ειδικός ακτινοδιαγνωστής μαστού ενδεχομένως να προβεί σε βιοψία με λεπτή βελόνα ή βιοψία με τέμνουσα βελόνα για να ταυτοποιηθεί η αιτία των αλλαγών.

Τα κύτταρα και τα δείγματα ιστών που παραλαμβάνονται μπορούν να αναλυθούν κάτω από το μικροσκόπιο και τα αποτελέσματα να επιβεβαιώσουν την απεικονιστική διάγνωση.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Ενίοτε, μετά την βιοψία, μπορεί να προκύψει μικρό αιμάτωμα στο μαστό με εκχύμωση (μελανιά) και ήπιο οίδημα. 

Πριν και κατά τη διάρκεια της βιοψίας λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξαληφθεί  η πιθανότητα φλεγμονής.

Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι;

Εναλλακτικά προτείνεται η ανοιχτή βιοψία. Πραγματοποιείται σε χειρουργική αίθουσα υπό γενική αναισθησία και η περιοχή της παθολογίας του μαστού εξαιρείται χειρουργικά. Η μέθοδος αυτή έχει τους κινδύνους του ανοικτού χειρουργείου.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της βιοψίας υπό Υπερηχογραφική καθοδήγηση;

Η διαδικασία δε διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά και πραγματοποιείται σε εξεταστική αίθουσα υπερήχου. Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα ρούχα σας απο τη μέση και πάνω και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι. 

Στη συνέχεια πραγματοποιείται σάρωση ολόκληρης της έκτασης του μαστού με την κεφαλή του υπερήχου. Ο ακτινοδιαγνώστης θα χρησιμοποιήσει αντισηψία στο πεδίο της βιοψίας. Τοπικό αναισθητικό χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για να μουδιάσει η περιοχή.

Όταν το τοπικό αναισθητικό έχει δράσει  πραγματοποιείται μία μικρή τομή τριών-τεσσάρων χιλιοστών  στο δέρμα του μαστού με χειρουργικό νυστέρι. Μέσω αυτής της οπής θα εισαχθεί η βελόνα της βιοψίας. Με ειδικό μηχανισμό -που παράγει χαρακτηριστικό ήχο- συλλέγονται τουλάχιστον τρία κυλινδρικά ιστοτεμάχια.

Αμέσως μετά εφαρμόζεται ικανή πίεση στην περιοχή της βιοψίας για πέντε περίπου λεπτά. Αυτό γίνεται για να περιοριστεί ο κίνδυνος εσωτερικού αιματώματος. Τοποθετούνται ελαστικά ράμματα πάνω από την οπή και στη συνέχεια αδιάβροχο κάλυμμα.

Θα πονέσω;

Κατά την είσοδο του τοπικού αναισθητικού ήπιος πόνος μπορεί να γίνει αντιληπτός για λίγα δευτερόλεπτα. Αίσθημα πίεσης μπορεί να αισθανθεί η εξεταζόμενη κατά τη διάρκεια της βιοψίας, ωστόσο περαιτέρω αίσθημα πόνου συνήθως δε γίνεται αντιληπτό.

Πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης;

Σε εφτά με 10 μέρες το πόρισμα της ομάδας των παθολογοανατόμων θα είναι έτοιμο.

Η εξεταζόμενη ενημερώνεται από το θεράποντα ιατρό της.

(Κωνσταντίνα Κυριακοπούλου MD, PhD, Ακτινολόγος, Διευθύντρια τμήματος υπερήχων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών / Αγγελική Νικοπούλου επιστημονική συνεργάτης τμήματος υπερήχων-επιμελήτρια στη μονάδα μαστού του Lincoln Country Hospital, Αγγλία)

 

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή