Άνιση η ιατρική περίθαλψη ανδρών γυναικών σε καρδιακές παθήσεις

Άνιση η ιατρική περίθαλψη ανδρών γυναικών σε καρδιακές παθήσεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από 180.368 περιπτώσεις Σουηδών ασθενών που υπέστησαν καρδιακό, σε μια περίοδο δέκα ετών.

Ανακάλυψαν πως οι γυναίκες έχουν τριπλάσια θνησιμότητα από τους άνδρες στο έτος που ακολουθεί το καρδιακό επεισόδιο.

Το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα δήλωσε: «Τα καρδιακά επεισόδια αντιμετωπίζονται συχνά ως ανδρική υπόθεση. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός πως τα καρδιακά προκαλούν περισσότερους θανάτους στις γυναίκες και από τον καρκίνο του μαστού».

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, ανέλυσαν τα δεδομένα από διαδικτυακό αρχείο καρδιακών επεισοδίων της χώρας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σε σχέση με τους άνδρες, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν την προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή μετά από το καρδιακό.

Ο καθηγητής Κρις Γκέιλ του Πανεπιστημίου του Λιντς και εκ των συγγραφέων της μελέτης, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί «Τόσο ο απλός κόσμος, όσο και οι ειδικοί υγείας δεν έχουν τη σωστή εικόνα για τους ασθενείς καρδιακών επεισοδίων. Συνήθως, νομίζουν ότι ο μέσος ασθενής είναι κάποιος μεσήλικας άνδρας, ο οποίος είναι υπέρβαρος, έχει διαβήτη και είναι καπνιστής. Φυσικά, δεν είναι πάντα έτσι.  Τα καρδιακά επεισόδια εμφανίζονται στο ευρύτερο φάσμα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανόμενου και των γυναικών».

Διαφορές λόγω φύλου

Σε μία συγκεκριμένη περίπτωση καρδιακού, οι γυναίκες έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν ιατρική περίθαλψη που περιλαμβάνει την απόφραξη βουλωμένων αρτηριών, όπως αορτοστεφανιαία παράκαμψη (μπαϊπάς) ή σωλήνα στεφανιαίας αρτηρίας (στεντ).

Επιπλέον, έχουν 24% λιγότερες πιθανότητες να τους συνταγογραφηθούν στατίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη πιθανού δεύτερου καρδιακού και έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να τους συνταγογραφηθούν ασπιρίνες, που συμβάλλουν στην πρόληψη θρόμβων στο αίμα.

Όλα αυτά εναντιώνονται στις οδηγίες που καθορίζουν πως η κατανομή των τριών αυτών θεραπειών δεν πρέπει να γίνεται με βάση το φύλο.

Η έρευνα ανακάλυψε πως σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που οι γυναίκες έλαβαν τις εν λόγω προτεινόμενες αγωγές, η ψαλίδα στη θνησιμότητα μεταξύ των φύλων έκλεισε.

Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 124.000 άνδρες και 70.000 γυναίκες νοσηλεύονται εξαιτίας καρδιακών επεισοδίων.

Ο καθηγητής Γκέιλ δήλωσε ότι από το πρώτο σημείο επαφής ειδικούς ιατρικής περίθαλψης, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να περάσουν από τους ίδιους διαγνωστικούς ελέγχους με τους άνδρες και έτσι καταλήγουν να έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν λάθος πρώτη διάγνωση.

«Αυτό μετά συντηρεί ολόκληρη την αλυσίδα της λάθος περίθαλψης. Αν χάσεις την πρώτη, πρώιμη ευκαιρία, είναι πολύ πιθανόν να χάσεις και το επόμενο σημείο επαφής. Τελικά, το πρόβλημα εξελίσσεται και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη θνησιμότητα των γυναικών», δήλωσε.

Οι γυναίκες πεθαίνουν, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει

Η έρευνα βρήκε επίσης πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άλλες ασθένειες, όπως διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά αυτοί οι παράγοντες δεν είναι αρκετοί από μόνοι τους για να εξηγήσουν τη διαφορά στη θνησιμότητα.

Ενώ η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στη Σουηδία, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η κατάσταση στο ΗΒ πιθανώς να είναι χειρότερη, καθώς οι θάνατοι από καρδιακά είναι περισσότεροι και υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση στον τρόπο παροχής ιατρικής περίθαλψης.

«Η Σουηδία είναι μια από τις καλύτερες χώρες, όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, ενώ διαθέτει ένα από τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακά επεισόδια. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ακόμα διαφορές στην αντιμετώπιση κρουσμάτων αλλά και στις εκβάσεις των θεραπειών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες», πρόσθεσε ο καθηγητής Γκέιλ.

Ο καθηγητής Τζέρεμι Πίρσον, του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε πως «Τα ευρήματα της έρευνας είναι ανησυχητικά. Είναι θέμα υψίστης σημασίας να ευαισθητοποιήσουμε τη κοινή γνώμη, καθώς μιλάμε για κάτι που μπορεί εύκολα να αλλάξει. Είναι πολύ απλό να εξασφαλίσουμε ότι περισσότερες γυναίκες θα λαμβάνουν την προτεινόμενη θεραπεία και με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερες οικογένειες να αποφύγουν την οδύνη της απώλειας κάποιου αγαπημένου προσώπου από καρδιακό επεισόδιο».

Πηγή: BBC, Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή