Νέα θαυμαστή τεχνολογία στο χειρουργείο

Νέα θαυμαστή τεχνολογία στο χειρουργείο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μόνο που φαίνεται μέσα από τα πανιά είναι ένα τρίγωνο στο ξυρισμένο κεφάλι της. «Δέκα δευτερόλεπτα ησυχίας στο χειρουργείο παρακαλώ», λέει ο Ντέιβιντ Λάνγκερ, πρόεδρος της νευροχειρουργικής μονάδας στο Νοσοκομείο Λένοξ Χιλ. Επικρατεί σιωπή μέχρι που είπε: «Ο.Κ., θα πάρω τα ψαλίδια».

Η ασθενής του Ανίτα Ρόι, 66 ετών, είχε προβληματική αιμάτωση στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου της και ο δρ Λάνγκερ ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει μπάιπας στις ευαίσθητες αρτηρίες, προκειμένου να αποκαταστήσει την κυκλοφορία και να αποτρέψει το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το χειρουργείο ήταν σκοτεινό και όλοι φορούσαν τρισδιάστατα γυαλιά. Το «Λένοξ Χιλ» είναι το πρώτο νοσοκομείο στις ΗΠΑ που αγόρασε βιντεομικροσκόπιο, που κάνει τη νευροχειρουργική μια πραγματική περιπέτεια στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Μεγεθυμένες σε οθόνη 55 ιντσών, οι λίγες τρίχες στο κρανίο της ασθενούς φαίνονταν σαν δένδρα. Τα ψαλίδια και τα νυστέρια έμοιαζαν σαν μπαστούνια του χόκεϊ.

«Μοιάζει με προσσελήνωση», λέει ένας νευροχειρουργός που είχε έρθει για να παρακολουθήσει και να μάθει. Το βιντεομικροσκόπιο επιτρέπει σε όλους να βλέπουν σε τρισδιάστατες ψηφιακές εικόνες υψηλής ευκρίνειας αυτό που βλέπει ακριβώς ο χειρουργός. Εχει τη μοναδική ικανότητα να αιχμαλωτίζει «τη φωτεινότητα και την ομορφιά της νευρολογικής ανατομίας», όπως εξηγεί ο δρ Λάνγκερ. Ο ίδιος και οι άλλοι χειρουργοί που το δοκίμασαν προβλέπουν ότι θα μεταβάλει τον τρόπο που πραγματοποιούνται επεμβάσεις στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. «Την πρώτη φορά που το χρησιμοποίησα, είπα στους φοιτητές μου ότι αυτό τους κάνει να κατανοούν γιατί ασχολήθηκα με τη νευροχειρουργική», λέει ο Ντέιβιντ Λάνγκερ. Ομως το εργαλείο αυτό είναι ένα εξαιρετικό διδακτικό μέσο κυρίως λόγω των εικόνων του. Επιπροσθέτως, ο δρ Λάνγκερ σημειώνει ότι το νέο εργαλείο είναι πολύ μικρότερο από τα παραδοσιακά μικροσκόπια και έχει πολύ καλύτερο φως. Μπορεί να μετακινηθεί με ευκολία και δείχνει τμήματα της ανατομίας που οι χειρουργοί δυσκολεύονται πολύ να δουν. Δύο χειρουργοί που κάθονται αντικριστά στο χειρουργικό τραπέζι μπορούν με ευκολία να συνεργαστούν.

Η νευροχειρουργική διαρκεί πολλές ώρες και οι χειρούργοι δουλεύουν με μεγεθυντικούς φακούς και μικροσκόπια κοιτάζοντας προς τα κάτω, με αποτέλεσμα ο αυχένας τους να κουράζεται πολύ. Αυτό προκαλεί πόνο και, ύστερα από έτη χρόνιου τραυματισμού στον λαιμό και την πλάτη, μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της καριέρας του χειρουργού. Το νέο βιντεομικροσκόπιο τους επιτρέπει να χειρουργούν κοιτάζοντας ευθεία μπροστά στην τρισδιάστατη οθόνη χρησιμοποιώντας την εικόνα για να καθοδηγήσουν τα χέρια τους.

Η συσκευή στο «Λένοξ Χιλ» ονομάζεται Orbeye και κατασκευάστηκε από τη Somed, κοινοπραξία της Olympus και της Sony.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή